Megtagadták az életmentő abortuszt egy amerikai turistától Máltán

jog
2022 június 22., 19:11
comments 9

A nő súlyos vérzéssel került kórházba terhessége 16. hetében, az orvosok azt mondták neki, hogy a gyereknek „nulla esélye” van a túlélésre, de az életmentő abortuszt ennek ellenére megtagadták tőle az országban érvényes abortusztilalom miatt.

A nő és férje most azt kérik, hogy szállítsák át őket az Egyesült Királyságba, ami szerintük az egyetlen esélyük arra, hogy a nő túlélje. Azt mondták, az orvosi személyzet eddig nem volt együttműködő kiutazási kísérleteikkel kapcsolatban.

A nő a Guardiannak azt mondta, csak annyit szeretne, hogy „élve kijuthasson” a máltai kórházból.

A 38 éves nő nyaralás közben, június 12-én éjjel kezdett erősen vérezni. A helyi orvosok felírtak neki egy gyógyszert, mondván, hogy az majd megvédi őt a vetéléstől, de két nappal később elfolyt a nő magzatvize, majd kórházba szállították, ahol közölték vele, hogy részben már levált a méhlepénye. 48 órával később egy ultrahangvizsgálat során megállapították, hogy az összes magzatvize elfolyt, és közölték vele, hogy a gyerek biztosan nem marad életben, de nem végezhetnek terhességmegszakítást, amíg a magzatnak van szívhangja.

A nő azt mondta, hogy a máltai orvosok azt tanácsolták neki, hogy várjanak a szállodában, amíg leáll a magzat szívverése, vagy amíg a nőnél fertőzés alakul ki, mert csak utána tudnak beavatkozni.

Máltai aktivisták emlékeztettek arra, hogy az eset mennyire hasonlító Savita Halappanavar történetére, aki 2012-ben halt meg vérmérgezés miatt egy ír kórházban, miután az orvosok az Írországban akkor érvényben lévő abortusztilalom miatt elutasították a terhessége megszakítását, amikor 17 hetes terhesen vetélni kezdett.

Az Európai Unióban Málta az egyetlen olyan ország, amely minden körülmények között tiltja az abortuszt. Azok, akik terhességmegszakítást akarnak, csak annyi lehetőségük van, hogy illegálisan vásároljanak abortusztablettát az interneten, vagy hogy más országban végeztessék el a terhességmegszakítást. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.