Poliovírust mutattak ki londoni szennyvízmintákban

június 22., szerda 15:36

Egészségügyi tisztviselők szerint a minták jelentős részében találták meg a járványos gyermekbénulást okozó vírust. Az Egyesült Királyságban az ötvenes években volt gyakori ez a betegség, de 2003-ra teljesen eltűnt.

A poliovírust tartalmazó mintákat az elmúlt négy hónapban mutatták ki a kelet-londoni Beckton szennyvízkezelő telepen, ami négymillió lakost szolgál ki. A brit Egészségbiztonsági Ügynökség (UKHSA) szerint a szennyvízben kimutatott vírusnyomok valószínűleg olyasvalakitől eredhetnek, akit nemrég egy élő vírust tartalmazó vakcinával oltottak be külföldön.

Dr. Vanessa Saliba, az UKHSA epidemiológus tanácsadója azt mondta, az Egyesült Királyság lakosságának nagy része gyerekkorában megkapta a betegség elleni oltást, de azokban az alacsony oltottságú közösségekben lehetnek veszélyeztetettek. A briteknél a gyerekeket egyéves koruk előtt háromszor oltják be, majd ismétlő oltásokat kapnak három és tizennégy éves korukban.

Londonban a lakosság 86 százaléka kapta meg az első három oltását, ez a szám az Egyesült Királyság többi részén 92 százalék feletti.

Az UKHSA szerdán értesítette a helyzetről az Egészségügyi Világszervezetet (WHO). Jelentésük szerint egyelőre nem regisztráltak gyermekbénulásos eseteket az Egyesült Királyságban, és a betegségre jellemző tünetekkel sem jelentkezett senki. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt