Az ukránok Liszicsanszk feladására kényszerülhetnek

június 23., csütörtök 17:14

"A bekerítés elkerülése érdekében a parancsnokság elrendelheti a csapatok visszavonását" - közölte csütörtökön az ukrán állami tévének adott interjújában Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye ukrán katonai közigazgatásának vezetője. Az orosz erők csütörtökön folytatták előretörésüket a város felé, amit déli irányból már nagyon megközelítettek. "Egész Liszicsanszk a lőtávolukon belül van, nagyon veszélyes most a városban" - mondta Hajdaj a Guardian a Reutersre hivatkozó jelentése szerint.

Ukrán katona Liszicsanszktól kicsivel nyugatra,Bilohorivkában egy felrobbantott orosz harcjárnű mellett 2022. június 17-én. Liszicsanszkban immár körülzárás fenyegeti az ukrán erőket, a város feladására kényszerülhetnek. Fotó: ANATOLII STEPANOV/AFP

A taktikai és stratégiai terveit rendre titkoló ukrán vezérkar főparancsnoka, Valerij Zaluzsni is elismerte, hogy alkalmazkodniuk kell a fronthelyzet alakulásához. "Mozgó védekezésre kényszerülünk, hogy védhetőbb vonalakat és posztokat vegyünk fel. A szabadság ára magas" - közölte egy Telegram-posztban, ahol azért arról nem beszélt, hogy erre pontosan hol is kényszerülnek erőik.

Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij szókimondó főtanácsadója szerdán arról beszélt, hogy "félelmetes végkifejletéhez" közelít a szeverodonecki csata.

Az orosz erők hétfőn törtek be Liszicsanszktól délre Toskivkába, amely fölött szerdára meg is szerezték az ellenőrzést. Innen a Donyec folyó jobb partján tudták támadni Liszicsanszkot, csütörtökre már a város határában harcoltak. Közben csapataik átkarolással fenyegették a Zolote és Hirszke falvakban, az orosz ellenőrzésű területekre benyúló zsebben védekező ukrán erőket, akik a legnépszerűbb ukrán közösségi frontkövető térképalkalmazás szerint csütörtökre már ki is szorultak innen.

Az orosz erők továbbá már elvághatták Liszicsanszk fő déli utánpótlási vonalát, ez amúgy a rendezett visszavonulást is megnehezítheti, különös tekintettel arra, hogy a Donyec túlpartján, Szeverodoneckben is vannak még ukrán alakulatok, amelyek már csak nagyon veszélyes és szűkös utakon tudják elhagyni a várost azután, hogy az orosz tüzérség lerombolta a Donyec hídjait.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt