Lemondott a korrupcióval gyanúsított agrárminiszter Romániában

külföld
2022 június 23., 15:20
comments 7

Bejelentette a lemondását a korrupcióval gyanúsított Adrian Chesnoiu román mezőgazdasági miniszter.

photo_camera Forrás: Antena 3/Youtube

A szociáldemokrata politikus azt állítja, nem követett el törvénybe ütköző cselekedeteket, és mindig igyekezett erkölcsi tartással és odaadással végezni feladatait, de a nyilvánosságban megjelent információk hatására úgy döntött, lemond a miniszteri tisztségről, és felfüggeszti a párttagságát a Szociáldemokrata Pártban (PSD).

Emellett arra kért minden parlamenti képviselőt, hogy szavazzák meg a mentelmi joga felfüggesztését, mert szeretné megvédeni magát a személyével kapcsolatos gyanúval szemben.

A minisztert a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) egyes vezető állások betöltésére kiírt versenyvizsgák trükközésével gyanúsította meg. A vádhatóság szerint a szociáldemokrata politikus arra utasította egy beosztottját – aki a vizsgáztató bizottság tagja volt –, hogy adja át a vizsgatételek egy részét az egyik bizalmi emberének. Így az általa preferált jelöltek a vizsga előtt hozzájuthattak a tételekhez, és sikeresen vizsgázhattak a meghirdetett vezetői állásokra. A DNA azzal a kéréssel fordult a főügyészhez, hogy kezdeményezze a politikus képviselői mentelmi jogának a megvonását, ami lehetővé teszi az ügy alapos kivizsgálását.

Az ügyészség szerint a február és április között szervezett, négy vizsgált versenyvizsga során miniszteri tanácsadói, osztályvezetői, illetve az egyik megye mezőgazdasági hivatalának a vezetői és vezetőhelyettesi állását töltötték be.

Magyarországon Rogán Antal miniszter kabinetfőnökéről, Nagy Ádámról derült ki nemrég, hogy a nyomozati anyagok szerint Schadl György a kapcsolatai segítségével sikeres egyetemi vizsgákat intézett neki Pécsen, bár az egyetem mindent rendben talált. Nagy cége 2020-ban megvásárolta a Schadl vezette Végrehajtói Kar 1800 m2-es, becslések szerint több 100 millió forintot érő irodaházát. Nagy Ádám maradt a helyén. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.