Putyin aggódik „egyes államok rosszul meggondolt, önző cselekedetei” miatt

háború
2022 június 23., 14:44
comments 6

Napi összefoglaló az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeiből.

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, komoly veszteségeket szenvednek el az ukránok, és az elmúlt 24 órában legalább 650 ukrán katonát öltek meg. Ezzel szemben Ukrajna volt védelmi miniszterhelyettese, Alina Frolova a Sky Newsnak azt mondta, az országa eltökélt, hogy megnyerje a háborút, ami azt sugallja, hogy van miért harcolniuk, a megszálló orosz erőknek pedig nincs. Ukrajna EU-csatlakozási lehetőségeiről azt mondta, fontos volt annak kinyilvánítása, hogy Ukrajna tagjelölt országgá válhat, a politikai nyilatkozattal európai nemzetként ismerik el.

Segítségkérő üzenet a kijevi Függetlenség téren június 23-án.
photo_camera Segítségkérő üzenet a kijevi Függetlenség téren június 23-án. Fotó: Kunihiko Miura/The Yomiuri Shimbun via AFP

Az ukrán védelmi miniszter bejelentette, hogy megérkeztek a precíziós irányítású rakétakilövők. A „HIMARS” ütegeknek 70 kilométeres a hatótávolságuk, a kétszerese bármilyen orosz tüzérségi eszköznek. Olekszij Reznikov miniszter szerint „a nyár forró lesz az orosz megszállók számára, és néhányuknak az utolsó is”.

A szingapúri 23. tüzérosztály M142 HIMARS takétasorozatvetője 2011. szeptember 5-én, az első HIMARS üteg szolgálatba lépésekor tartott bemutatón. Mint látható, a HIMARS hatos sorozat leadására képes, ennyi indítócsöve van.
photo_camera A szingapúri 23. tüzérosztály M142 HIMARS rakéta-sorozatvetője 2011. szeptember 5-én, az első HIMARS üteg szolgálatba lépésekor tartott bemutatón. Mint látható, a HIMARS hatos sorozat leadására képes, ennyi indítócsöve van. Fotó: ALPHONSUS CHERN/Singapore Press Holdings via AFP

Vlagyimir Putyin a 14., online BRICS-csúcson (Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika csúcsán) aggódott az „egyes államok rosszul meggondolt, önző cselekedetei” miatt. A diktátor azt mondta, csak őszinte és kölcsönösen előnyös együttműködés alapján lehet kiutat keresni abból a válsághelyzetből, ami a világgazdaságban az egyes államok átgondolatlan, önző fellépése miatt alakult ki, és ami a pénzügyi mechanizmusokat alkalmazva a saját makrogazdasági politikai hibáikat terjeszti az egész világban.

photo_camera Fotó: Mihail Mecel/Sputnik via AFP

A Kreml megismételte azon állítását, hogy Oroszország nem lopott el gabonát Ukrajnából, miután Törökország közölte, hogy vizsgálja a Kijevből érkező vádakat, és nem engedi, hogy ilyen gabonát Törökországba vigyenek.

Litvánia NATO-dandár telepítését szeretné előkészíteni a katonai kiadásokat a GDP 3 százalékára növelve, Észtország megelégedne azzal, ha úgy szerveznék az erőket, hogy baj esetén Angliából egy nap alatt meg tudjon érkezni egy nagy alakulat. A háború kezdete óta egyébként már több mint 1000 észt nő jelentkezett önkéntesként Ukrajnában.

A háború eseményeiről szóló napi összefoglalóinkat itt találhatók. A háború 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15. és 16. hetéről szóló élő közvetítéseinket pedig a linkekre kattintva lehet elérni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.