Szabadságolták a texasi rendőrfőnököt, aki késleltette az iskolai merénylő elleni fellépést

bűnügy
2022 június 23., 05:01

Adminisztratív szabadságra küldték a texasi iskolakerület rendőrfőnökét, Pete Arredondót, aki rengeteg kritikát kapott amiatt, hogy a rendőrség csak rendkívül sokára lépett fel a Robb általános iskolában lövöldöző fiatal férfi ellen. Elképzelhető, hogy Uvalde iskolakerülete ki is rúgja a férfit. A város polgármestere azt nyilatkozta, hogy a merénylet helyszínét le fogják bontani.

Keresztek a lelőtt áldozatok neveivel a Robb általános iskola előtt Uvaldében, Texasban.
photo_camera Keresztek a lelőtt áldozatok neveivel a Robb általános iskola előtt Uvaldében, Texasban. Fotó: CHANDAN KHANNA/AFP

Arredondo volt a felelős a május 24-i ámokfutásra adott nagyszabású, több szervet érintő rendőri válaszlépésért, amikor egy félautomata puskával felfegyverkezett fiatal 19, 9 és 11 év közötti iskolás gyereket és két tanárt lőtt le. Összesen tizenkilenc rendőr egy órán keresztül várakozott a folyosón két terem előtt, ahol közben hallhatóan gyilkolt a merénylő.

Iskolai lövöldözések esetén az általános gyakorlat ezzel szemben az, hogy azonnal szembe kell szállni a lövöldözővel, még akkor is, ha az veszélyezteti a rendőrök életét. A rendőrfőnök egy június 9-i interjúban azt mondta, hogy azért nem léptek 77 percen keresztül, mert nem találták a rendőrök a termek kulcsát.

Steve McCraw, Texas közbiztonsági vezetője azt mondta az állam szenátusi meghallgatásán, hogy az ajtó nem volt bezárva, és nincs arra bizonyíték, hogy az ott várakozó rendőrök egyáltalán megnézték, hogy zárva van-e, miközben más rendőrök a kulcsokat keresték.

Ha a rendőrfőnök továbbra sem jelenik meg a városi tanács értekezletein, ahogy a lövöldözés óta tette, akkor elveszítheti az állását. Ami a fegyvertartás szigorítását célzó törvénytervezetet illeti, egyelőre úgy tűnik, hogy némileg puhított formában, de át fog menni. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.