Ha nem lesz gáz, maradnak a szénerőművek Csehországban

június 24., péntek 17:23
3

Földgázhiány esetén üzemben maradnak azok a szénerőművek Csehországban, amelyeket máskülönben emissziós problémák miatt le kellene állítani, jelentette ki Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter pénteken Prágában, a földgázellátással foglalkozó válságstáb ülése után.

Jozef Síkelával (bal). a "MENA Europe Future Energy Dialogue (MEFED)" energiakonferencián Fotó: BRITTA PEDERSEN/dpa Picture-Alliance via AFP

A miniszter szerint az ország földgázellátása jelenleg stabil, kiesések nincsenek. Mivel azonban a régió országai kiesésekről jelentettek, nem zárhatják ki, hogy nem lesznek gondok az orosz gázszállításokkal. Ezért módosították a cseh energetikai törvényt úgy, hogy a szénerőművek, ha a helyzet úgy kívánja, tovább működhessenek, mint azt a károsanyag kibocsátásra vonatkozó szabályok eredetileg engedték volna.

Síkela elmondta, hogy a földgáztárolók jelenleg kétharmadig vannak feltöltve, azaz mintegy 2,22 milliárd köbméternyi gáz van bennük. Tehát van tartalék, de nem elég. A miniszter felszólította az illetékes cégeket, hogy siessenek a gáztárolók feltöltésével.

"Csehország azon európai országok közé tartozik, ahol a leggyorsabban sikerül feltölteni a gáztárolókat" - mondta Jozef Síkela, aki megerősítette azon értesüléseket, hogy a cseh állam jelentős kapacitásokat szerzett a hollandiai cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálokban. Pontos adatokkal azonban nem szolgálhatott. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt