“Legfelsőbb bíróság, a faszomat”

külföld
2022 június 24., 19:09
comments 17

“Szomorú nap ez az ország számára, véleményem szerint, de ez nem azt jelenti, hogy véget ért volna a harc” - mondta Joe Biden a Legfelsőbb Bíróság 6:3 arányban meghozott ítéletéről, amelyben felülbírálta a csaknem ötven éve, a Roe kontra Wade ügyben hozott ítéletét. Ez volt az az ítélet, amely ez idáig szövetségi szinten garantálta, hogy egyetlen tagállam sem hozhat az abortuszt teljes mértékben tiltó szabályokat.

„MIÉRT?” – kérdezi ez a dinoszauruszmaszkot öltő tüntető is, aki a nők szabad választása mellett demonstrált az amerikai Legfelsőbb Bíróság előtt.
photo_camera "MIÉRT?" - kérdezi ez a dinoszauruszmaszkot öltő tüntető is, aki a nők szabad választása mellett demonstrált pénteken az amerikai Legfelsőbb Bíróság előtt. Fotó: YASIN OZTURK/Anadolu Agency via AFP

“Ez a döntés nem lehet a végső szó (...) a Kongresszusnak cselekednie kell. A szavazatoddal tehetsz, te mondhatod ki a végső szót. Ennek még nincs vége” - mondta Biden a Fehér Házból, utalva a novemberi félidős választásokra. “Idén ősszel Roe szerepel a szavazólapon, a személyes szabadságjogok, a magánélethez, a szabadsághoz és az egyenlőséghez való jog mellett”.

Biden azt mondta, hogy a kormány lépéseket fog tenni az abortuszhoz való hozzáférés megkönnyítése érdekében. Megvédené azokat, akik egy másik államba utaznának abortuszra, és megvédené a fogamzásgátlókhoz és az abortusztablettákhoz való hozzáférést is.

Az ítélet, melyhez a Trump által kinevezett 3 konzervatív bíróval megtámogatott republikánus többség kellett, nem csak Bident szomorította el.

“Legfelsőbb Bíróság, a faszomat”

- írta Twitteren Danny DeVito amerikai színész és humorista.

link Forrás

Az ENSZ-nek sem tetszett

Az abortuszhoz való hozzáférés korlátozása nem fog senkit sem megakadályozni az abortuszban, csupán még veszélyesebbé teszi az eljárást, mondta Stephane Dujarric, Antonio Guterres ENSZ főtitkár szóvivője. Az ENSZ népesedési Alapja (UNFPA) szerint a világban elvégzett abortuszok 45 százaléka nem biztonságos.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főképviselője szerint az amerikai bíróság döntése "jelentős visszalépés" volt, és "hatalmas csapást mért a nők emberi jogaira és a nemek közötti egyenlőségre".

Emmanuel Macron francia elnök szerint “az abortusz minden nő alapvető joga. Meg kell védenünk”. Az elnök szolidaritását fejezte ki mindazon amerikai nőkkel, akiknek ma a szabadságát a Legfelsőbb Bírósága veszélyeztette.

link Forrás

Obama szerint amerikaiak millióinak szabadságjogait támadták meg ma. Az egykori elnök megígérte, hogy továbbra is “frontvonalon fog harcolni”

link Forrás

Bernie Sanders amerikai szociáldemokrata politikus pedig véget vetne a demokraták tökölésének, és kodifikálná a Roe kontra Wade ügyet, mivel az ítélet felülbírálata a nők saját testük feletti kontroll felülbírálata volt.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.