Megint fájhat Johnson feje, sorra bukják az időköziket a brit konzervatívok

június 24., péntek 4:22

Kulcsfontosságú időközi választásokat buktak a kormányzó konzervatívok Nagy-Britanniában. Tiverton és Honiton körzetben liberális demokrata, Wakefieldben pedig munkáspárti jelölt győzött.

Előbbi több mint egy évszázada stabil konzervatív bázisnak számított, legutóbb 24 ezer szavazattal győztek itt a toryk, ehhez képest most hatezer szavazattal kikaptak. A Guardian szerint valószínűleg sosem dolgoztak még le ekkora hátrányt brit időközi választáson. A wakefieldi eredmény kevésbé meglepő, itt 2019 előtt is munkáspárti képviselőt választottak.

Tiverton és Honiton körzetben azért kellett új képviselőt választani, mert az előző lemondott, miután pornót nézett a parlamenti ülésteremben. A korábbi wakefieldi képviselőt pedig azzal vádolják, hogy szexuálisan bántalmazott egy tizenéves fiút.

Boris Johnson miniszterelnök Fotó: Daniel Leal-Olivas/AFP

Az ellenzék szerint ideje, hogy a konzervatívok „végre helyesen cselekedjenek”, és megszabaduljanak Boris Johnson miniszterelnöktől, aki június elején túlélte a bizalmi szavazást. Korábban kiderült, hogy Johnson hivatalában és más kormányintézményekben bulikat tartottak a koronavírus-korlátozások idején, nem egyszer a miniszterelnök részvételével. A „partygate” néven emlegetett ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb belpolitikai botrányává fajult, fordulatait itt foglaltuk össze.

Az időközi eredmények talán megágyaznak egy újabb bizalmatlansági indítványnak, de őszig aligha kerül rá sor.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt