Franciaországban az alkotmányba foglalnák az abortuszhoz való jogot

jog
2022 június 25., 11:13
comments 3

Emmanuel Macron francia elnök pártjához tartozó képviselők egy csoportja törvényjavaslatot nyújt be, hogy foglalják az alkotmányba az abortuszhoz való jogot. Azután döntöttek így, hogy az Egyesült Államokban a Legfelsőbb Bíróság felszámolta az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét.

Az abortuszhoz való jogot Franciaországban már törvénybe foglalták 1975-ben, Marie-Pierre Rixain képviselő szerint azonban ha alkotmányba foglalják, azzal bebetonozzák az abortuszhoz való jogot a jövő generációi számára. Hozzátette, hogy „ami máshol történt, nem történhet meg Franciaországban”.

A törvényjavaslat „lehetetlenné tenné, hogy megfosszanak valakit a terhesség önkéntes megszakításához való jogától”. Aurore Berge, Macron parlamenti pártjának vezetője szerint az amerikai legfelsőbb bíróság döntése az abortuszhoz való jog visszavonásáról „világszerte katasztrofális a nők számára”.

Az ügyben Macron is megszólalt, aki szerint a nők szabadságjogait ássa alá az amerikai legfelsőbb bíróság döntése. „Az abortusz minden nő alapvető joga. Meg kell védeni.” (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.