Legalább 18 bevándorló meghalt, miután tömegek próbáltak betörni Marokkóból Melillába

külföld
2022 június 25., 14:31
comments 2
Marokkói rendészeti erők Melillában 2022 június 25-én
photo_camera Marokkói rendészeti erők Melillában 2022 június 25-én Fotó: HICHAM RAFIH/AFP

Legalább 18 afrikai bevándorló meghalt, amikor egy nagyjából kétezer fős tömeg megpróbált betörni az észak-marokkói Melilla spanyol enklávéba - közölték a marokkói hatóságok.

A kétezres tömegből, amely péntek hajnalban közelítette meg az enklávé határát, mintegy 500 embernek sikerült bejutnia a határellenőrzési területre, miután ollóval átvágtak egy kerítést - áll a spanyol kormány helyi küldöttségének közleményében.

A marokkói tisztviselők pénteken késő este azt közölték, hogy 13 ember halt bele az betörés során szerzett sérüléseibe, 5 további mellett, akiknek a halálhírét a nap folyamán korábban már megerősítették.

Az egyik tisztviselő szerint többen leestek a két oldalt elválasztó korlát tetejéről. Az incidens során 140 rendészeti alkalmazott és 76 bevándorló sérült meg.

A határ másik oldalát felügyelő spanyol polgári gárda azt közölte, nincs információjuk a történtekről, ezért Marokkóhoz irányították a megkereséseket.

A spanyol enklávé és a szomszédos marokkói Nador város határán szombaton kora reggel már nyugalom volt, rendőri intézkedés nélkül - jelentették az AFP újságírói.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök Brüsszelben elítélte az erőszakos behatolási kísérletet, amelyért az „embercsempész maffiát” tette felelőssé.

Melilla és Ceuta, Spanyolország másik észak-afrikai enklávéja az Európai Unió egyetlen szárazföldi határa Afrikával, így mágnesként vonzza a bevándorlókat és menekülteket.

Ez volt az első ilyen tömeges betörés azóta, hogy Spanyolország és Marokkó múlt hónapban helyreállította diplomáciai kapcsolatait. Spanyolország azzal vetett véget az egy éve tartó diplomáciai válságnak, hogy feladta évtizedeken keresztül képviselt semlegességét, és támogatásáról biztosította Marokkó autonómiai törekvéseit a Nyugat-Szaharában.

Marokkó és Spanyolország kapcsolatainak rendezését megelőző napokban többször is megkíséreltek tömegesen átjutni bevándorlók Melillába, a diplomáciai feszültségek alábbhagyása viszont egyben az érkezők számának csökkenését is jelentette. Sanchez miniszterelnök korábban arra figyelmeztetett, hogy Spanyolország nem fogja eltűrni, hogy az illegális bevándorlás tragédiáját nyomásgyakorlási eszközként használják fel.

Az évek során bevándorlók ezrei próbáltak meg átjutni a Melilla és Marokkó közötti 12 kilométeres határon, illetve Ceuta nyolc kilométeres határán, a sorompókon átmászva, a part mentén úszva vagy járművekben elrejtőzve. A két területet szögesdróttal, videokamerákkal és őrtornyokkal megerősített kerítések védik.

A bevándorlók néha kampókkal és botokkal próbálnak átmászni a határkerítésen, és kövekkel dobálják a rendőröket. (France24/AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.