Új csendes-óceáni csoport jött létre

külföld
2022 június 25., 07:46
comments 5

Ausztrália, az Egyesült Királyság, Új-Zéland, az Egyesült Államok és Japán új csoportot hozott létre, hogy erősítsék gazdasági és diplomáciai kapcsolataikat a csendes-óceáni térség országaival.

Az öt ország egy átfogó informális mechanizmust indított el Partners in the Blue Pacific (PBP) néven a csendes-óceáni prioritások hatékonyabb és eredményesebb támogatása érdekében.

A közlemény szerint „ez az új kezdeményezés a régió iránt régóta fennálló elkötelezettségünkre épít. Egyek vagyunk abban az elhatározásunkban, hogy a szuverenitás, az átláthatóság, az elszámoltathatóság elveinek megfelelően, valamint a csendes-óceáni államok irányítása mellett támogatjuk a régiót”.

Mindezt azután jelentették be, hogy kiderült, a Csendes-óceáni szigetek fórumának titkársága idén le akarja mondani a fórum vezetőinek hagyományos találkozóját a 21 országot tömörítő szervezet partnereivel, köztük az Egyesült Királysággal, az EU-val, Indiával, Kínával, az Egyesült Államokkal és Japánnal. Ezt azzal indokolták, hogy „a kulcsfontosságú hazai kérdésekre kívánnak összpontosítani, és hogy elkerüljék a geostratégiai feszültségeket, valamint a befolyásos szereplők nyomását”.

Az öt ország július közepére tervezi a találkozót a Fidzsi-szigetek fővárosában, Suván, ahol megvitatják a Salamon-szigetek és Kína között májusában aláírt biztonsági paktumot. Ausztrália és az Egyesült Államok hatóságai korábban arra figyelmeztették a Salamon-szigetek kormányát, hogy keményen reagálnak, ha Kína a biztonsági együttműködésről szóló megállapodással összhangban kínai katonai létesítményeket telepít az ország területén. amire Peking úgy reagált, hogy nincsenek ilyen tervei.

A Csendes-óceáni szigetek fóruma egy kormányközi szervezet, amelyet a csendes-óceáni független államok közötti együttműködés elmélyítésére és érdekeik képviselésére hoztak létre. A fórumot 1971-ben alapították, teljes jogú tagja 18 ország és tengerentúli terület: Ausztrália, Vanuatu, Kiribati, Cook-szigetek, Marshall-szigetek, Mikronézia, Új-Kaledónia, Nauru, Niue, Új-Zéland, Palau, Pápua Új-Guinea, Szamoa, Salamon-szigetek, Tonga, Tuvalu, Fidzsi-szigetek, Francia Polinézia. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.