A G7 vezetői megállapodtak, hogy határozatlan ideig támogatják Ukrajnát Oroszországgal szemben

háború
2022 június 26., 17:14
comments 2

A Bajorországban tartott csúcstalálkozójukról készült nyilatkozattervezet szövege szerint a G7-vezetők kötelezettséget vállalnak arra, hogy határozatlan ideig támogatják Ukrajnát az orosz invázió elleni védekezésben.

Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Joe Biden amerikai elnök, Boris Johnson brit kormányfő és Kisida Fumio japán miniszterelnök Bajorországban június 26-án.
photo_camera Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Joe Biden amerikai elnök, Boris Johnson brit kormányfő és Kisida Fumio japán miniszterelnök Bajorországban június 26-án. Fotó: Markus Schreiber/AFP

„Továbbra is nyújtunk pénzügyi, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást, és mindaddig kiállunk Ukrajna mellett, ameddig csak kell”idézte a Bloomberg a nyilatkozattervezet szövegét. A megfogalmazás azért fontos, mert a szövetség tagjai aggódnak a háború elhúzódása miatt, és néhányan – köztük Németország és Franciaország – utaltak arra, hogy nyitottabbak lehetnek a tárgyalásos tűzszünet gondolatára.

A dokumentum szerint a G7 vezetői mérlegelik azt a lehetőséget is, hogy a vámokból származó bevételeket Ukrajna támogatására fordítsák.

A vezetők korábban megvitatták, hogyan lehetne összehangolni a fellépést a megugró infláció leküzdésére és a recesszió veszélyének elhárítására, valamint azt, hogyan lehet fenntartani az Oroszországra nehezedő nyomást. A háborútól kb. 1200 kilométerre nyugatra lévő elmaui kastélyban, ahol a csúcstalálkozó zajlik, Olaf Scholz német kancellár és házigazda vezeti a tárgyalásokat többek között a klímaváltozás kezeléséről, az infrastrukturális ügyekről és a beruházásokkal kapcsolatban. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.