Orbán Viktornál járt George Friedman

POLITIKA
2022 június 27., 11:09
comments 14

Orbán Viktor fogadta George Friedmant, a magyar származású, amerikai geopolitikai stratégát a Karmelita kolostorban.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte, hogy a beszélgetésen – amin ott volt Csák János kulturális és innovációs miniszter meg Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is – George Friedman bemutatta Vihar a csönd előtt című új könyvét, amit Magyarországon az MCC Press ad ki.

A találkozón Orbánék megvitatták az elhúzódó ukrajnai háború és a nyomában járó súlyos gazdasági válság legújabb fejleményeit.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja George Friedman magyar származású, nemzetközileg elismert amerikai geopolitikai stratégát a Karmelita kolostorban 2022. június 27-én.
photo_camera Orbán Viktor fogadja George Friedmant a Karmelita kolostorban. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

George Friedman Budapesten született zsidó szülők gyermekeként. A családja a kommunista hatalom elől először Ausztriába menekült, majd kivándorolt az USA-ba. Friedman világszerte több katonai és kormányzati szerv tanácsadója volt, 1996 és 2015 között az általa alapított Stratfor magánhírszerző cég és geopolitikai agytröszt elnöke volt. A távozása óta a hasonló profilú, szintén általa alapított Geopolitical Futures elemzőportált irányítja. A műveit több mint húsz nyelvre fordították le, magyarul több könyve is elérhető.

George Friedman 2016-ban arról beszélt, hogy olyan évszázad még nem volt, ami ne hozott volna nagy háborút, és ezt a 21. században sem ússzuk meg. Azt mondta, az új háborúkat a feltörekvő erősek szokták kiprovokálni az addigi egyensúly kibillentésével, és akkor a leginkább veszélyes feltörekvőknek Japánt, Törökországot és Lengyelországot tartotta. Úgy vélte, ezért a következő nagy háború jó eséllyel a Csendes-Óceán ázsiai részén, a Közel-Keleten vagy Kelet-Európában törhet ki. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.