Italpromóció miatt zártak be egy indonéziai bár- és étteremláncot

külföld
2022 június 28., 07:36
comments 7

Az indonéz hatóságok elvették egy fővárosi, jakartai bár- és étteremlánc működési engedélyét, miután a rendőrség istenkáromlással vádolt meg hat alkalmazottat egy olyan promóció miatt, ami ingyenes italokat kínált a Mohammad vagy Maria nevű személyeknek.

A kritikusok szerint Indonézia szigorú istenkáromlási törvényeit arra használják fel, hogy a világ legnagyobb muszlim többségű országában a tolerancia és a sokszínűség régóta fennálló hírnevét lerombolják.

A "Holywings" üzletlánc italpromóciója miatt különböző vallási csoportok panaszt tettek, emiatt indult rendőrségi vizsgálat. A hat alkalmazott ellen istenkáromlás miatt emeltek vádat, amiért akár öt évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak. Az internetes törvény istenkáromlásra vonatkozó rendelkezése alapján is vádat emelhetnek, ezért legfeljebb 10 éves börtönbüntetés kapható.

photo_camera Fotó: ARDIKTA NUGROHO/AFP

Egy később törölt közösségi média-bejegyzésben a lánc minden csütörtökön egy üveg gint ajánlott fel ingyen a Mohammad nevű férfiaknak és a Maria nevű nőknek.

Kedden a fővárosban tizenkét üzletet zártak be, miután a hatóságok szerint nem rendelkeztek alkoholárusítási engedéllyel, közölte a jakartai kormány a honlapján közzétett nyilatkozatában.

A Holywings Indonesia bocsánatot kért a promócióért, amit állítása szerint a vezetőség tudta nélkül hoztak létre. A rendőrség szerint az alkalmazottak az értékesítési célok elérése érdekében hozták létre a reklámot.

Andreas Harsono, a Human Rights Watch indonéziai kutatója szerint az istenkáromlásról szóló törvény és az online tevékenységet szabályozó törvény „egyre veszélyesebbé" válik.

„Ez a hat személy csak egy alkoholpromóciót csinált, ami talán nevetséges ebben az egyre inkább iszlám országban, de a nemzetközi normák szerint egyáltalán nem bűncselekmény" - mondta. Az istenkáromlásról szóló törvényt eddig leginkább azok ellen alkalmazták, akikről úgy ítélték meg, hogy megsértették az iszlámot. Jakarta korábbi keresztény kormányzóját, Basuki „Ahok" Purnamát 2017-ben két év börtönre ítéltek istenkáromlás miatt, széles körben politikai indíttatásúnak tartott vádak alapján.

Indonéziában a Human Rights Watch által összegyűjtött adatok alapján több mint százötven, többnyire vallási kisebbségekhez tartozó embert börtönöztek be a törvény 1965-ös elfogadása óta. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.