Kedden ítélik el Ghislaine Maxwellt

bűnügy
2022 június 28., 08:59
comments 1

Kedd reggel mondják ki az ítéletet Ghislaine Maxwell ügyében, mintegy hat hónappal azután, hogy az esküdtszék bűnösnek találta a nőt abban, hogy tizenéves lányokat csábított Jeffrey Epstein körébe, hogy az szexuálisan visszaélhessen velük.

A 60 éves Maxwellre, aki tagadja a vádakat és fenntartja ártatlanságát, akár 55 év börtönbüntetés is várhat. Maxwell néhány áldozata várhatóan nyilatkozni fog az ítélethirdetésen.

Ghislaine Maxwell 2013. szeptember 20-án egy New York-i konferencián.
photo_camera Ghislaine Maxwell 2013. szeptember 20-án egy New York-i konferencián. Fotó: LAURA CAVANAUGH/AFP

Epsteint, az elítélt szexuális bűnözőt, aki egykoron a brit Andrew herceget és Bill Clintont is gazdag és befolyásos társai körébe sorolta, 2019 júliusában tartóztatták le a szövetségi hatóságok szexkereskedelem vádjával. A tárgyalása előtt egy New York-i szövetségi börtönben öngyilkos lett.

„Maxwell nem viselheti el mindazt a büntetést, amiért Epsteint felelősségre kellett volna vonni. Maxwell asszony már így is nehéz időszakot élt át a fogva tartás alatt, sokkal terhesebb és büntetőbb körülmények között, mint amit egy tipikus előzetesen letartóztatott átél, és most lényegesen több időt fog rács mögött tölteni. Az élete tönkrement” - érveltek Maxwell ügyvédei enyhébb büntetés mellett, mondván, hogy a szövetségi hatóságok által javasolt 20 évnél „jóval alacsonyabb" büntetést kellene kapnia.

„Maxwell nem veszélyes bűnöző. Semmi mást nem akar, mint normális családi életet élni - amit az Epsteinnel való kapcsolata miatt megtagadtak tőle, és most már szinte biztosan nem is fog" - állították. „A társadalmat nem kell megvédeni Maxwelltől, és az ilyen szempontoknak nem szabadna súlyt adni a büntetés megállapításakor.”

Jeffrey Epstein és Ghislaine Maxwell egy bizonyítékként bemutatott fotón.
photo_camera Jeffrey Epstein és Ghislaine Maxwell egy bizonyítékként bemutatott fotón. Fotó: New York állam ügyészsége

„Nehéz, traumatikus gyermekkora volt egy uralkodó, nárcisztikus és követelőző apával" - mondták még. „Ez sebezhetővé tette őt Epsteinnel szemben, akivel közvetlenül az apja halála után találkozott. Ez a legnagyobb hiba, amit életében elkövetett, és amit nem ismételt meg, és soha nem is fog megismételni."

Szerdai ítélethozatali irataikban az ügyészek elítélték az enyhítési törekvéseket.

„Ghislaine Maxwell éveken át szexuálisan kizsákmányolt fiatal lányokat. Nehéz túlbecsülni a bűncselekményei és az általa okozott károk nagyságát. Bűnei igazságszolgáltatást követelnek" - írták. „A kormány sürgeti a bíróságot, hogy az alkalmazandó irányelvek szerinti 360-660 hónapos szabadságvesztésen belüli büntetést szabjon ki".

„Nemcsak a viselkedése mutatott érzéketlenséget más emberi lényekkel szemben, de a sebezhető áldozatok célba vételének gyakorlata azt a nézetét tükrözi, hogy a fiatal lányokkal eldobható tárgyként lehet bánni" - mondták. „A vádlott egy több éven át tartó, masszív művelet szervezőjeként és vezetőjeként tevékenykedett”.

Miközben a hatóságok és a felek ügyvédjei ajánlásokat tesznek a büntetésre, a döntés végső soron Alison Nathan bírónő kezében lesz. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.