Putyin unokatestvérét és a második leggazdagabb oroszt is felvették szankciós listájukra a britek

háború
2022 június 29., 18:48
comments 1
Anna Civileva, Vlagyimir Putyin unokatestvére, a szénbányászattal foglalkozó orosz Kolmar-csoport elnöke
photo_camera Anna Civileva, Vlagyimir Putyin unokatestvére, a szénbányászattal foglalkozó orosz Kolmar-csoport elnöke Fotó: EVGENY BIYATOV/Sputnik via AFP

Az Egyesült Királyság külügyminisztériuma szerdán bejelentette, hogy újabb szankciókat léptet életbe Vlagyimir Putyin belső körével szemben.

Az új intézkedések egyik célpontja Anna Civileva, Putyin unokatestvére, egy nagy szénbányászati holding, a Kolmar-csoport elnöke, a másik pedig Vlagyimir Potanyin, Oroszország második leggazdagabb embere és Putyin rendszerének kulcsfontosságú támogatója.

Mindkettejük esetében teljes vagyonbefagyasztást és utazási tilalmat rendelt el a kormány.

A brit kormány közleménye szerint a szankciók célja az orosz háborús gépezet gyengítése.

A külügyminisztérium külön kitért arra, hogy Civileva az orosz szénbányászati vállalat élén jelentős hasznot húzott az elnökkel való kapcsolatából. Ugyanitt a brit kormány Vlagyimir Potanyint Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb támogatójaként jellemzi.

Vlagyimir Potanyin, a Norilsk Nickel tulajdonosa és elnöke 2021. decemberében egy sakkaparti közepén Moszkvában
photo_camera Vlagyimir Potanyin, a Norilsk Nickel tulajdonosa és elnöke 2021. decemberében egy sakkparti közepén Moszkvában Fotó: VLADIMIR ASTAPKOVICH/Sputnik via AFP

Potanyin, aki a Bloomberg szerint 37,1 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, Putyin rendszerét támogatja vagyonából az angolok szerint.

A világ legnagyobb finomított nikkel- és palládium-gyártója, a Norilsk Nickel vezetőjeként Potanyin az elmúlt hónapban több nagy orosz bank részvényeit is felvásárolta. 300 millió dollárt érő szuperjachtját állítólag elővigyázatosságból már korábban a biztonságos dubaji kikötőbe költöztette.

Vlagyimir Potanyin 300 millió dolláros jachtja Dubajba költözött a nehéz időkre
photo_camera Vlagyimir Potanyin 300 millió dolláros jachtja Dubajba költözött a nehéz időkre Fotó: -/AFP

Oroszországot eltiltották a brit trösztök szolgáltatásaihoz való hozzáféréstől is, amelyek lehetővé teszik egy személy vagy vállalkozás számára, hogy egy másik személy vagy vállalkozás vagyonát kezelje.

Ezek a döntések csak a legfrissebbek az Egyesült Királyság által bevezetett szankciósorozat részeként, amelyek során több mint 1000 személy és több mint 120 vállalkozás működését korlátozták illetve fagyasztották be. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.