Szlovákiában nincs benzinhiány, kevesebbet vezetnek a drága üzemanyag miatt

külföld
2022 június 29., 09:44
comments 15

Érzékenyen érintette a szlovák lakosságot a benzin és a gázolaj drágulása. A TV JOJ számára az AKO kutatócég által készített felmérés eredményei szerint az ország lakosságának 30 százaléka kevesebbet vezet, ezáltal spórolva a benzinen és a gázolajon – írja az Új Szó.

A felmérést ezerfős mintán végezték 2022. június 7. és 10. között, amikor a benzin átlagára 1,9 euró környékén mozgott literenként. A szlovákok 28 százalékának vezetési szokásait nem befolyásolta a benzin és a gázolaj magasabb ára, és ugyanolyan gyakran ülnek volán mögé, mint korábban. A megkérdezettek csaknem 6 százaléka azt válaszolta, a hirtelen drágulás miatt részben vagy teljesen átváltottak tömegközlekedésre.

Hatósági üzemanyagárak a Mol benzinkútján Salgótarjánban május 27-én.
photo_camera Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Szlovákiában Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal ellentétben semmilyen intézkedést nem vezettek be az üzemanyagárak jelentős emelkedésének mérséklésére. Nálunk a Mol a Facebook-oldalán jelentette be, hogy június 24-étől a kutakon 50 litert lehet tankolni (mindenből, nem csak a hatósági áras termékekből), aki pedig kannába (például fűnyíróba) vinne benzint, az piaci árat fizet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.