Litvánia nem enged az európai uniós nyomásnak, továbbra is korlátozni akarja a kalinyingrádi áruforgalmat

háború
2022 június 30., 06:15
comments 33

A litván vezetés nem hajlandó feloldani a területén keresztül a kalinyingrádi régióba irányuló orosz áruk exportjának tilalmát – írja az ukrán Korrespondent.net.

Litvánia ellenzi az európai politikusok ötletét, amely szerint enyhítenék a régióba irányuló orosz árutranzit tilalmát. Ezt szerdán, június 29-én jelentette be Petras Austrevicius európai parlamenti képviselő. A politikus azt mondta, óriási hiba lenne, ha az EU beavatkozna Litvánia döntésébe, és ebbe soha nem fognak belemenni.

Austrevicius szerint az orosz fenyegetések hatására néhány EU-politikus elkezdett gondolkodni a tranzithelyzet bizonyos mértékű korrekcióján, Litvánia azonban nem fogja megváltoztatni a döntését csak azért, mert Oroszország fenyegetőzik.

„Ez az értékek elárulása. Sőt, kísérlet arra, hogy Litvániát elvágják a tranzitfolyosókon keresztül” – mondta Austrevicius.

photo_camera Orosz kamionok torlódnak Csernyiszevszkoje határállomáson 2022. június 22-én Fotó: MIKHAIL GOLENKOV/Sputnik via AFP

A képviselő szerint a Kalinyingrádba érkező fém katonai üzemekben fog kikötni, és olyan eszközöket fognak belőle gyártani, amelyek civil ukránok halálát okozhatják.

Litvánia közel két hete akadályozza a kalinyingrádi orosz enklávéba irányuló vasúti és közúti tranzitot, azaz nem engedi át a területén az uniós szankciók hatálya alá eső árukat. A hírek szerint azonban az EU-ban úgy gondolják, hogy az Oroszországból lényegében Oroszországba irányuló szállítások nem minősülnek exportnak, így nem eshetnek a tilalom hatálya alá. Erről határozattervezet is készült – melynek pontos tartalmát nem hozták még nyilvánosságra –, amelyet a litvánok nem hajlandók elfogadni.

A konfliktus hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.