Már majdnem áttekerte Nagy-Britanniát az adománygyűjtő kerékpáros, amikor szívrohamot kapott

külföld
2022 június 30., 18:45

Adománygyűjtő kerékpározása közben, céljától már csupán 45 kilométernyire szívrohamot kapott és elhunyt John Holubjowsky. Az 58 éves férfi Land's End és John O'Groats, Nagy-Britannia szigetének két legtávolibb pontja között tekerve gyűjtött adományokat a Loros hospice-nak. A táv közúton 1407 kilométer, Holubjowsky mindössze 45 kilométerre volt a céljától.

Neje, Keeley szerint halála komoly megrázkódtatás volt, semmi se utalt arra, hogy férjének szívproblémája lenne, és mindig is fitten tartotta magát. Elmondása szerint Holobjowsky egy szervezett csoporttal együtt tekert keresztül Nagy-Britannián, és útja során több mint 2800 fontot (~1,3 millió forintot) gyűjtött.

Az út során, amit a kerékpárosok jellemzően 10-14 nap alatt tesznek meg, minden nap beszéltek egymással. "Minden este, minden reggel felhívott. Aznap reggel is beszéltünk, amikor történt. Nagyon izgatottak voltunk, mert ez volt az utolsó napja. Azt mondta, már nem győzi várni, hogy átjusson a célon, én meg sok szerencsét kívántam neki" - mesélte a BBC-nek.

Aztán ahogy a nap haladt előre, nem hallott többé férje felől. Azt gondolta, biztos csak a célba érést ünneplik a társaival. De ezután két rendőr kereste fel, hogy közöljék, a férje halott.

Keeley Holubjowsky szerint a férje régebben maratonokat és félmaratonokat futott, de térdfájdalmai miatt a kerékpárra váltott. Mivel a szülei fiatalon haltak meg, mindig is nagyon egészségesen élt. Nagy-Britannia átszelésével eredetileg 500 font adományt próbált összeszedni, de mert ez már az első nap sikerült, 1500 fontra emelte a tétet. "Amikor ez is sikerült, a fellegekben járt" - mesélte özvegye, aki szerint néhai férje nagyon büszke lenne, ha látná, hogy halála után még több adomány érkezett.

"Letört minket a tragikus hír, hogy John Holubjowsky, egyik legelkötelezettebb támogatónk elhunyt. Az az elkötelezettség és támogatás, amit Johntól az elmúlt 15 évben kaptunk, egészen különleges, igazán hálásak vagyunk érte. Kapcsolatban állunk családjával, akiknek felajánlottuk támogatásunkat" - reagált Holubjowsky halálhírére a Loros.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.