Nagyot küzdött, de kikapott a világbajnoki döntőben a női vízilabdaválogatott

sport
2022 július 02., 19:08
comments 6

USA–MAGYARORSZÁG 9:7

Nagy csatában, de végül alulmaradt a toronymagas favorit amerikai válogatottal szemben a magyar csapat a női vízilabda világbajnoki döntőben. Az amerikaiak a negyeddöntőben és az elődöntőben is fölényesen, öt illetve nyolc góllal nyertek. Ehhez képest a magyarok az első félidőben remekül tartották magukat, főleg védekezésben. A második félidőre aztán az amerikaiak nagyon felkeményedtek védekezésben, és fokozatosan elléptek a magyaroktól. A negyedik negyedben nagy hajrába kezdett a magyar csapat, de végül az amerikaiak kibekkelték a rohamot. Az amerikai csapatból Madeline Musselman és Ryann Neushul, a magyarból Gurisatti Gréta emelkedett ki.

Az amerikai Kaleigh Gilchrist (b) és Rybanska Natasa (j2) a vizes világbajnokság nõi vízilabda tornája döntõjében játszott Egyesült Államok - Magyarország mérkõzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. július 2-án.
photo_camera Az amerikai Kaleigh Gilchrist (b) és Rybanska Natasa (j2) a vizes világbajnokság nõi vízilabda tornája döntõjében játszott Egyesült Államok - Magyarország mérkõzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. július 2-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Bő két perc után a magyarok szereztek vezetést az első negyedben, az amerikaiak egy percre rá fórból egyenlítettek, majd egy újabb előnyből a vezetést is átvették. A magyar csapat nagyon jól védekezett, az amerikaiaknak egyetlen kapuralövési kísérlete volt egyenlő létszámnál. Az előnyeiket viszont jó arányban használták ki.

A második negyed itt is, ott is kihagyott emberelőnnyel kezdődött, majd Keszthelyi Rita távolról egyből kapura lőtt egy szabaddobást, nagy gól volt. A következő támadást kivédekezték a magyarok, de aztán egy kontrafault után lefordulhattak az amerikaiak. A védők nem váltottak ki a labdát felhozó Musselmanre, aki így tisztán lőhetett, harmadik góljával visszavette a vezetést az amerikaiaknak. A negyed felénét Gurisatti Gréta előnyből egyenlített, a második gólja volt. Negyven másodperccel a vége előtt emberelőnyből újra az amerikaiak vették vissza a vezetést, Steffens közelről talált be. A félidőig már nem változott az eredmény.

A harmadik negyed újabb kihagyott magyar előnnyel indult, ami meg is bosszulta magát, Neushul akciógóllal két gólra növelte az amerikai előnyt. A következő percekben t9bb amerikai támadást is sikerült kivédekezni, majd Gurisatti is meglőtte a harmadik gólját, nagy kapáslövés volt. A fordulásból az amerikaiak a támadóidejük lejártakor kaptak egy megkérdőjelezhető ötméterest, amit Musselman magabiztosan értékesített. Újra kettővel mentek az amerikaiak. A következő támadásnál emberelőnybe kerültek a magyarok, de megint nem sikerült kihasználniuk. Neushul második góljával meg már három lett az amerikai előny, a védők nem váltottak ki rá, hosszan lóbálhatott.

A negyedik negyed Neushul harmadik góljával kezdődött, ezzel már 8:4-re vezettek az amerikaiak, egyre reménytelenebbé vált a magyar csapat helyzete. Két perccel a negyed kezdete után Vályi szép góljával sikerült zárkózni. Egy kivédekezett emberhátrány után Szilágyi Dorottya lőtt nagy gólt. Volt némi zavar, mert a technikai stáb nem indította el időben az órát, de hosszú videózás után megadták a találatot. A kényszerszünet után az amerikaiak lassítani kezdték a játékot, de 1:13 másodperccel a vége előtt Keszthelyi Rita góljával egy gólra zárkóztak fel a magyarok. Egy kivédekezett amerikai támadásnyira és egy gólnyira voltak a bravúrtól. A magyarok távolra kiszorították az amerikaiakat, de aztán Kaleigh Gilchrist egy szabaddobás után lefordult a védőjéről, és csak visszahúzni tudták. Az ötméterest a döntőben öt gólt szerző Musselman magabiztosan belőtte. Kevés idő volt már csak hátra, még Magyari Alda, a kapus is felment támadni, de nem adódott igazán jó lövőhelyzet, így az amerikaiaknak már csak az időt kellett leketyegtetniük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.