A kijevi vezérkar közölte, hogy visszaverték az orosz csapatok támadásait a Donyec-medencében

háború
2022 július 04., 19:57

Az ukrán erők visszaverték az orosz csapatok támadásait a Donyec-medencében, Bahmut és Kramatorszk irányában – közölte a kijevi vezérkar a délutáni harctéri helyzetjelentésében.

Kerékpáros egy rakéta mellett Kramatorszkban július 4-én.
photo_camera Kerékpáros egy rakéta mellett Kramatorszkban július 4-én. Fotó: Genya Savilov/AFP

Kramatorszk felé az orosz erők harckocsikból és ágyúkból lőtték Belohirivka és Berhnyokamjanszkij településeket, Tetyjanyivka falu környékére pedig légicsapást mértek. Belohorivka faluban az ukrán katonák sikeresen visszaverték a rohamműveleteket, az orosz csapatok visszavonultak. Bahmut felé is több települést ágyúztak az orosz erők, továbbá légitámadást hajtottak végre Bersina településnél. Az ukrán erők visszavonulásra kényszerítették az orosz katonákat, miután offenzívát indítottak a vuhlehirszki hőerőmű felé – jelentette a vezérkar.

A jelentés szerint az oroszok megint lőtték Harkivot meg a tőle keletre, északkeletre és északra fekvő településeket. A régóban Petrivki településénél is légicsapásokat hajtott végre az orosz hadsereg, de az ukrán erők visszaverték rohamot Szosznyivkánál.

A megszállt Herszont egy FSZB-s vezeti

Az oroszok által elfoglalt déli Herszon megye megszálló hatóságai bejelentették, hogy saját kormányt alakítottak, amelynek élére Szergej Jeliszejevet, a kalinyingrádi régió miniszterelnök-helyettesét, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt munkatársát nevezték ki – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál a Kommerszant orosz lapra hivatkozva.

A kormányfői poszton kívül még két tisztségre neveztek ki volt oroszországi tisztségviselőket. Az ukrán hírportál azt írja, hírszerzési értesülések szerint Oroszország „népszavazást” készül tartani szeptemberben az általa megszállt Herszon megyében, hogy így legitimálja ellenőrzését a terület fölött.

Ukrajna terve az újjáépítésre

Közben Ukrajna a svájci Luganóban bemutatta a háború utáni újjáépítési tervét, amiben több mint 750 milliárd dolláros költséggel számolnak, és ami 850 projektet fog tartalmazni. Az Ukrajinszka Pravda szerint a terv tíz évre (2023-tól 2032-ig) készült, és két hullámban valósul meg.

  1. Az elsőben 2023 és 2025 között a tervek szerint a projektek többségét, 580-at valósítanak meg, ami több mint 350 milliárd dollárba fog kerülni.
  2. A második hullám kevesebb projektet tartalmaz majd, de több finanszírozást igényel, több mint 400 milliárd dollárt. A terv tartalmazza azt is, hogy az ukrán gazdaságnak tíz éven belül évi 7 százalékkal kell növekednie.

Az Ukrajna újjáépítéséről megrendezett luganói konferencián videón bejelentkezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki közölte, hogy Ukrajna az újjáépítési tervét minden előterjesztett kezdeményezés közös platformjaként kínálja fel. „Hálás vagyok az Európai Bizottságnak azért a kezdeményezésért, hogy létrehoznának egy különleges európai platformot Ukrajna helyreállítására. Minden kezdeményezésnek, tervnek, ambíciónak egyetlen rendszerben kell lennie. Ezért Ukrajna saját nemzeti újjáépítési tervet javasol, ami alapján az egyes kezdeményezéseket meg lehet majd valósítani” – mondta.

Zelenszkij szerint a helyreállítás kulcsfontosságú alapelvei között szerepel a biztonság, a technológiai hatékonyság, a környezetvédelmi előírások betartása, a zöld technológiák alkalmazása, a kisebb közösségek érdekeire való összpontosítás, a maximális átláthatóság, továbbá új munkahelyek és új iparágak létrehozása Ukrajnában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.