Lemondott Boris Johnson kormányának két befolyásos tagja

július 5., kedd 17:44
1

Kedd este benyújtotta lemondását a brit kormány két befolyásos minisztere, Sajid Javid egészségügyi és Rishi Sunak pénzügyminiszter, írja a BBC, és az első elemzések szerint kérdéses, hogy ezután megmarad-e Johnson kormánya.

Javid, Sunak és Johnson 2021 szeptemberében Fotó: TOBY MELVILLE/AFP

Javid arról írt lemondó levelében, hogy elvesztette bizalmát Boris Johnsonban, és a múlt havi bizalmatlansági szavazás megmutatta, hogy a Konzervatív Párt számos képviselője sem bízik már abban, hogy a kormány elég kompetens ahhoz, hogy az ország érdekében cselekedjen. Sunak pedig arról írt, hogy "megfelelően, hozzáértően és komolyan" vezetett kormányra van szükség.

Kedd délután, kevéssel a lemondások előtt vetítették le a brit tévécsatornák Johnson előre rögzített interjúját, melyben a miniszterelnök elnézést kért azért, mert korábban frakcióvezető-helyettesi posztra nevezte ki Chris Pinchert, akit korábban két férfi is azzal vádolt meg, hogy részegen molesztálta és fogdosta őket.

Pincher parlamenti képviselői mandátumát fel is függesztették múlt héten, az elmúlt napokban pedig egyre nagyobb volt a nyomás Johnsonon, hogy mennyit tudott a vádakról a kinevezéskor. Johnson eleinte azzal védekezett, hogy nem tudott a felmerült aggályokról, de aztán gyakorlatilag napok alatt kiderült, hogy ez nem pont így volt. Johnson kedden azt mondta, hogy utólag nézve hibás döntés volt a kinevezés, és elnézést kér mindenkitől, akit ez rosszul érintett.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan fogyott a levegő Boris Johnson körül, elsősorban a partygate-ként ismertté vált, a koronavírusos lezárások idején rendezett miniszterelnöki bulik miatt. A Konzervatív Pártban is egyre többen fordultak Johnson ellen, és bár a június elején rendezett bizalmatlansági szavazást megnyerte, de meglehetősen szűk többséggel, ami akkor már előrevetítette, hogy nem feltétlen maradhat sokáig a párt, és így a kormány élén.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt