Még az űrben is megünnepelték az oroszok a luhanszki diadalt

július 5., kedd 8:41
11

Úgy ünneplik az oroszok Liszicsanszk és ezzel Luhanszk megye elfoglalását, mintha minimum a Brandenburgi kapunál járnának.

Előbb Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter az állami tévében megrendezett privát beszélgetésben örömködtek egymásnak a 100 ezre kelet-ukrán város elfoglalása felett, és dicsérték meg a sereget.

Aztán az Orosz Szövetségi Úrügynökség, a Roszkozmosz tett közzé olyan fotókat, amiken feltehetően a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó űrhajósok pózolnak a luhanszki és donyecki önhatalmúlag kikiáltott köztársaságok zászlóival kezükben.

A Roszkozmosz hivatalos Telegram-csatornáján közzétett felvételen Oleg Artyemjev, Denisz Matvejev és Szergej Korszakov ünneplik a diadalt.

Képaláírás: „A «Luhanszki Népköztársaság» felszabadításának napja! A Földön és az űrben is ünnepelünk”.

Így folytatódik a közleményben: „A Roszkozmosz és űrhajósaink, akik ma a Nemzetközi Űrállomáson dolgoznak, csatlakoznak az LPR vezetője, Leonyid Pasecsnik gratulációjához a «Nagy Győzelem új napja» alkalmából”.

Azt is írják, hogy ez egy régóta várt nap, amire a megszállt terület lakói nyolc éve várnak, és biztosak abban, hogy 2022. július 3. örökre be fog vonulni a köztársaság történelmébe.

Az nem egyértelmű, hogyan érkezhettek a zászlók az ISS-re, bár június 3-án egy személyzet nélküli orosz Progressz teherűrhajó dokkolt az űrállomáson, miután elindult a kazahsztáni Bajkonur kozmodromról. A NASA szerint közel három tonna élelmiszert, üzemanyagot és ellátmányt szállított. Egy-két zászló akár rá is férhetett.

Artyemjev, Matvejev és Korszakov voltak az első oroszok, akik az ISS-re érkeztek azóta, hogy február 24-én megkezdődött Oroszország ukrajnai inváziója. Ez a most megjelent kép azért is érdekes, mert amikor sárga egyenruhában kiszálltak Szojuz kapszulából, megjelenésükre sokan az Ukrajnával való szolidaritás üzeneteként tekintettek.

A három orosz űrhajóssal együtt dolgozik az állomáson Jessica Watkins, Robert Hines és Kjell N Lindgren amerikai űrhajósok. Ők és a NASA sem kommentálták a lobogtatást. Ellenben megünnepelték július 4-ét. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt