Olaszországban szükségállapotot hirdettek az extrém szárazság miatt

Hetven éve nem volt ilyen súlyos aszály a Pó folyó környéki településeken, az északi régiókban. Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Piemont és Veneto 36,5 millió eurós rendkívüli támogatást kap a vízhiány kezelésére.

A Pó kiszáradt medre Sermide városában Fotó: ANDREA CARRUBBA/Anadolu Agency via AFP

A Coldiretti mezőgazdasági szakszervezet szerint Olaszország mezőgazdasági termelésének több mint 30 százalékát fenyegeti az aszály. A súlyos vízhiányt a szokatlanul meleg időjárás, illetve a téli és tavaszi csapadékhiány okozta. A Pó völgyében élő gazdák szerint pedig az sem segít, hogy a sós tengervíz beszivárog a folyóba, ami miatt tönkremegy a termés.

Az olasz kormány közleménye szerint a most hirdetett szükségállapot célja, hogy „rendkívüli eszközökkel és hatáskörökkel” kezeljék a helyzetet, ami ha nem javul, további intézkedéseket hoznak.

A hétvégén leszakadt egy gleccserdarab az észak-olasz Dolomitok legmagasabb hegycsoportján, a Marmoladán, a jégcsuszamlásnak már hat áldozata és nyolc sérültje van, 17 embert pedig még mindig keresnek. Mario Draghi miniszterelnök szerint mindezek kétségtelenül a globális felmelegedéssel függenek össze. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt