A Ben & Jerry’s beperli a saját tulajdonosát, hogy így akadályozzák meg a márka licencének izraeli értékesítését

július 6., szerda 5:00
7

A Ben & Jerry’s fagylaltmárkát gyártó cég igazgatótanácsa úgy döntött, hogy beperlik a márkát tulajdonló élelmiszeripari óriáskonszernt, az Unilevert, hogy így akadályozzák meg licencük izraeli értékesítését, írja a Reuters.

Az amerikai Ben & Jerry's tavaly júliusban jelentette be, hogy nem árulják majd tovább fagylaltjaikat a megszállt palesztin területeken Izraelben. Az elnevezés az 1967-ben Jordániától elhódított Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet, valamint a Gáza-övezetet fedi, melyek a nemzetközi jog szerint nem minősülnek Izrael részének. A történtekről akkor részletesen is írtunk.

Izraeli katonák Ben & Jerry’s fagyit esznek Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

Az idén június 29-én Manhattanban beadott kereset értelmében a Ben & Jerry’s igazgatótanácsa attól tart, hogy a licencük értékesítése révén sérülhetne a márka integritása. Az Unilever ugyanis újra Avi Zingernek akarta értékesíteni a márka izraeli felhasználási és kereskedelmi jogait, ugyanakkor a cégnél úgy látják, hogy ezzel odalehetne az a márkakép, aminek kialakításán évtizedek óta dolgoztak. Az igazgatótanács öt tagja szavazott a pereskedés mellett, csak a két, az Unilever által delegált tag nem értett egyet az ötlettel.

Tavaly nyáron, a Ben & Jerry’s jelentése után Izrael elítélte a lépést, és voltak zsidó szervezetek, melyek antiszemitizmussal vádolták meg a céget. Több amerikai befektető pedig válaszul eladta az Unileverben lévő részesedését.

A Ben & Jerry’s-t 1978-ban alapította meg Ben Cohen és Jerry Greenfield, akik ma már ugyan nem vesznek részt a vállalat irányításában, de tavaly, a botrány kirobbanása után a New York Times véleményrovatában üzenték meg, hogy büszke zsidók, akik támogatják Izraelt, ugyanakkor nem értenek egyet Ciszjordánia jogsértő megszállásával.

A bejelentést nem kommenálta részletesebben az Unilever, de annyit elmondtak, hogy a Ben & Jerry’s-nek joga van kiállni a társadalmilag elkötelezett missziója mellett.

Minden további részletért ezt a tavalyi cikkünket ajánlom.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt