A Jóbarátok alkotója szerint a sorozat rosszul használta a transznemű névmásokat

Sorozat
2022 július 06., 16:28
comments 36

Marta Kauffman, a Jóbarátok társalkotója sajnálja, hogy a sorozat nem reprezentálta kellő módon transznemű karaktereit. A Matthew Perry által alakított főszereplő transznemű édesapjára nem nőként, hanem ‘Chandler apjaként’ hivatkoztak.

“Akkoriban még nem értettem a névmások jelentőségét. Ezért nem is nőként hivatkoztunk a karakterre. Ez hiba volt” - mondta Kauffman a július 11-én megjelenő BBC interjúban.

Chandler apját a sorozatban összesen három alkalommal láthattuk, Kathleen Turner alakításában. A karakter lényegében a nemi identitásával történő viccelődésre épült.

photo_camera Kathleen Turner a Jóbarátokban Fotó: WARNER/Collection ChristopheL via AFP

Egy 2018-es interjúban Turner azt mondta nem vállalná újból ezt a szerepet. Szerinte a Jóbarátok viccei a mai világban már nem állják meg a helyüket. Elmondása szerint sokan nem tudták megállapítani, hogy az általa alakított karakter valóban egy transznemű nő, vagy csak egy drag queen-nek öltözött homoszexuális férfi.

Lénárt Lili cikke

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.