Koronavírus-számok Magyarországon 9/21/2022
Elhunytak + 48 Σ 47 457
Kórházban + 92 Σ 923
Fertőzöttek + 12 307 Σ 2 082 750
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 417 738
A legújabb trendek

Egy hét alatt megduplázodott a kórházban kezelt covidosok száma Magyarországon

július 6., szerda 7:50
4

Az elmúlt hetekben az új fertőzöttek száma már elkezdett meredeken emelkedni, sajnos mostanra a kórházban kezelt covidosok számán is látszik a járvány jelentős erősödése - derül ki a kormányzati koronavírus oldal heti jelentéséből. Egészen pontosan csak a jelentésben lévő számok utalnak erre, mert a járvány feléledésére az oldal egyáltalán nem hívja fel a figyelmet.

4 663 új fertőzöttet regisztráltak a múlt héten. Vagyis tart az a trend, hogy hetente több mint 50 százalékkal nő a hivatalos statisztikákba bekerül covidosok száma (két hete 1 961, egy hete 3 042 új fertőzöttről számoltak be). Hogy hány tesztből lett ennyi pozitív, az a kormányzati oldalról egyáltalán nem derül ki, pedig fontos mutató lenne.

Hogy nagyobb lehet a járvány terjedése - sokan egyáltalán nem tesztelnek, vagy ha igen, akkor otthon, és nem kerülnek be a rendszerbe -, azt mutatja, hogy egyetlen hét alatt megduplázódott a kórházban kezelt covidosok száma. 488-an szorulnak most kórházi kezelésre, egy héttel korábban még csak 233-an voltak.

Alacsony számról indult, de a növekedés aránya nagyon magas (109 százalék).

A lélegeztetőgépen lévő koronavírusos betegek száma 5-ről 10-re nőtt egy hét alatt.

Az áldozatok számán ugyanakkor még nem látszik a járvány felerősödése: az egy héttel ezelőtti 21 után most 14 halálesetet jelentettek.

Nemcsak nálunk, Európában is új erőre kapott a covid. A nagy kérdés az, hogy újabb komoly terhelés alá kerül-e az egészségügy. Amit tudni lehet, az új fertőzéseket az omikron BA.5 és BA.4 variánsai okozzák. A Qubit írt arról nemrég, hogy ez a két variáns az omikron első változatainál is jobban képes kikerülni az újrafertőződés vagy a megbetegedés elleni védelmet, amelyet az oltás vagy egy korábbi fertőzés biztosít. De az új variánsok nem tudják jelentős mértékben kijátszani az oltások vagy fertőzés hatására létrejövő, az adaptív immunrendszer T-sejtjei által a súlyos megbetegedés ellen biztosított tartós védettséget.

Ahol komolyan tesztelnek, ott az látszik, hogy sok az új fertőzött, nő a kórházban lévők száma is, de nem olyan arányban, mint a fertőzötteké. Nálunk azért lehet látványosabb a kórházban és a lélegeztetőgépen lévők arányának növekedése, mert jelentősen alul lehet mérve, hogy hányan kapták a vírust.

Május elején állt át a kormányzati koronavírus arra, hogy már hétköznap sem közölnek új adatokat. Azóta az szerepel az oldalon, hogy a járványhelyzet javul:

„A járvány visszahúzódása és a magas átoltottság miatt már csak péntekenként van oltás a kórházi oltópontokon, emellett az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól. A vírus a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérjük. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A kedvező járványhelyzetre tekintettel legközelebb jövő héten közlünk járványadatokat.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt