Ismét égett az erdő a Bükkben

katasztrófa
2022 július 06., 12:26
comments 1

A múlt hetinél jelentősebb kisebb területen, egy hektáron sérült tűz miatt az erdő a Szalajka-völgy közelében a Csortos-kőnél. A Bükk népszerű turistahelyén hétfőn és kedden is tüzek keletkeztek. Hétfőn a Szilvásváradi Erdészet, a Szilvásváradi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és az Egri Katasztrófavédelem tűzoltói, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának emberei fékezték meg a lángokat - írják az utóbbi szervezet facebook oldalán.

A sérült erdőrész.
photo_camera A sérült erdőrész. Forrás: Bükki Nemzeti Park

„Bizonyíthatóan néhány fehér- és piros madársisak, illetve madárfészek kosbor egyed sérült, azonban az öreg fákban és az erdőrészletben nagy arányban megtalálható holtfában élő számos rovar, mint például a laposorrú ormányos, nagy hőscincér, skarlátbogár, pompás rózsabogár, nyolcpettyes virágbogár, valamint a pattanóbogarak több faja ugyanúgy sérülhetett” - írják a posztban.

photo_camera Forrás: Bükki Nemzeti Park

Mivel a terület nem igazán látogatott, valószínűleg öngyulladás okozta a tüzet, amit egy eldobott üvegpalackon vagy annak cserepén a száraz növényzetre fókuszáló Nap sugarai lobbantottak be, vélik a nemzeti park szakemberei.

A múlt pénteki, Jávorkút közelében leégett erdőrészen sokkal rosszabb a helyzet, ott évtizedekig tarthat, míg helyreáll a természet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.