Segítségnyújtás elmulasztása miatt vádat emeltek a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó kapitánya ellen

július 7., csütörtök 7:42

27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség az ellen a kapitány ellen, aki a Hableányt felborító Viking Sygn mögött érkező hajót irányította 2019. május 29-én. Az ügyészség közleménye szerint az 59 éves ukrán kapitány a baleset helyszíné haladt hajójával,

az ,,Ember a vízben” német nyelvű rádióforgalmazást nem hallotta, azt azonban észlelte, hogy az előtte haladó szállodahajó a híd alatt rendellenes manőverbe kezd és megáll.

Miközben mobiltelefonon próbálta elérni a Viking Sygn kapitányát, áthaladt a már a mederfenékre süllyedt Hableány hajó felett. Amikor már áthaladt a Margit-híd alatt, rádión elérte kapitánytársát, aki tájékoztatta, hogy összeütközött egy hajóval, és megkérdezte, hogy lát-e valamit mögötte. Erre a kérdésre a vádlott azt válaszolta, hogy nem lát semmit, azt azonban hallotta, hogy valaki kiabált a fedélzet jobb oldalán.

Annak ellenére, hogy a vádlott a balesetet követően pár percen belül tudomást szerzett az ütközésről, nem tett fel további kérdéseket, hogy hol van az a hajó, amivel a másik szállodahajó ütközött, kerültek-e emberek a vízbe, milyen mentésre irányuló intézkedéseket tesz kapitánytársa.

Azonnali segítségnyújtás helyett, azt nézte, hogy a másik szállodahajó mentőcsónakját leengedik. Majd felgyorsított és megkerülte a Margit-szigetet, majd a Duna budai ágában völgymenetben hajózott, amikor a baleset miatt intézkedő vízirendőrök kikötésre kötelezték. Az ügyészség a 27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottat fogházbüntetésre, amelynek végrehajtását a vádlott büntetlen előéletére és a joggyakorlatra is figyelemmel próbaidőre függessze fel és a vádlottat határozott időre a tiltsa el a vízi járművek vezetésétől,

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt