Csak a mielőbbi EU-megállapodással tudná megfogni a forintot a kormány

Lezárt tartalom a Kör tagjainak gazdaság
július 8., 10:49
comments 27

Egyelőre úgy tűnik, semmi sem tudja megállítani a forint árfolyamának hektikus mozgását és mélyrepülését. Hiába emelt jelentősen kamatot a Magyar Nemzeti Bank, az euróhoz képest így is tovább gyengült a forint csütörtökön, és csak akkor stabilizálódott valamelyest – de így is a 400-as szint fölött –, amikor Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón, illetve Orbán Viktor miniszterelnök egy fórumon határozott jelzéseket adott.

Kérdés, hogy ezen a ponton tehet-e további lépéseket a kormány vagy a nemzeti bank, hogy megpróbálja megfordítani, de legalábbis megállítani ezt a folyamatot. Hogy ezt meg tudjuk válaszolni, azt is tudnunk kellene, hogy igazából ki vagy mi felelős a forint nemzetközi összehasonlításában is páratlan gyengüléséért.

A forint történelmi gyengülésének okairól biztosat nem tudunk, de az általunk megkérdezett gazdasági elemzőknek több elméletük is van. Ezekben közös, hogy mind valami Magyarországnál nagyobb, külső okra vezetik vissza azt, ami történik, és abban is, hogy hogyan látják a kormány mozgásterét. Bár egyik külső okra sincs igazán hatása Orbán Viktor kabinetjének, a választások előtti osztogató költségvetési politika biztosan nem segített a helyzeten, ezen a ponton pedig igazán már csak egyet lehet tenni, hogy megfogják a forint gyengülését: meg kell állapodni az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap forrásairól.

Tényleg a gáz miatt van ez?

De előbb nézzük a külső okokat. Ezek közül az első az európai gázhelyzet. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy leginkább az európai gázár meredek emelkedése befolyásolja a forint árfolyamát. Ez tűnhet a kormány részéről amolyan önfelmentésnek, és bizonyos szempontból az is, de gazdasági elemzők is egyetértenek azzal, hogy az európai energiaársokk hatással van a forintra.

photo_camera Gulyás Gergely Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégája szerint is leginkább talán az európai gázártól függ a forint gyengülése, még ha áttételesen is. Móró szerint

sok befektető spekulál most a forint gyengülésére, mert arra számítanak, hogy bár Magyarországra jön elég orosz földgáz, azt a magyar kormány is egyre drágábban tudja majd megvásárolni.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

10 napig most féláron csatlakozhatsz.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt