Augusztustól csak az átlagfogyasztókra vonatkozik a rezsicsökkentés

POLITIKA
július 13., 13:49
comments 226

Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón bejelentette, hogy a magyar kormány az európai energiaválságra hivatkozva energia-veszélyhelyzetet hirdet. Augusztustól életbe lép a kormány 7 pontos intézkedési terve:

  1. Magyarország másfélről 2 milliárd köbméterre növeli a gázkitermelést. A magas gázár miatt ez a drágább technológiákkal is lehetséges.
  2. Felhatalmazták Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy további gázkészleteket szerezzen be.
  3. Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és a tűzifára.
  4. A kormány az év végéig fokozza a szénbányászatot a lehető legnagyobb mértékben.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait újraindítják a hazai energiaellátás érdekében.
  6. Meghosszabbítják a paksi atomerőmű üzemidejét.
  7. Aki az átlag felett fogyaszt, arra kérik, mérsékelje a fogyasztást vagy fizesse meg a piaci árat. Felállította a kormány a rezsivédelmi alapot. A csökkentet gáz- és áramár augusztustól csak az átlagos magyar háztartás fogyasztásáig marad fenn. Az átlag fogyasztási szint áramnál: 210 kWh/hó, éves szinten 2523 kWh; gáznál pedig 144 köbméter/hó, 1729 köbméter éves szinten.

A kormány szerint a rezsicsökkentés csökkentése a családok háromnegyedét nem érinti. Németh Szilárd rezsibiztos később azt mondta, hogy túlfogyasztás esetén csak a rezsicsökkentés feletti részt, azaz a különbözetet kell kifizetni. Az intézkedések a távhőt használókat nem érinti. A nagycsaládosok fogyasztási limitje megmarad a gáznál, náluk 2329 köbméter lesz a fogyasztási korlát. Minden gyerek után még 300 köbméter jár. A 444 kérdésére Gulyás Gergely azt mondta, hogy az áram és a gáz között nincs kompenzáció, tehát ha valaki árammal fűt, akkor sem kárpótolják. Gulyás szerint nehéz megbecsülni, milyen bevételt jelent az államnak, mert a piaci ár változhat.

Egy újságírói kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, a benzinárstoppal kapcsolatban nem terveznek hasonló szűkítő lépéseket. Igaz, azt Hernádi Zsolt, MOL-vezér a hétvégén már fenntarthatatlannak nevezte a 480-as benzinárat.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt