Tovább drágul az építőipar a kata módosítása miatt

gazdaság
2022 július 15., 07:40
comments 2

Drágulni fognak a szolgáltatások az építőiparban a kata szigorítása miatt, hiszen a kedvezményes adózásból kieső kivitelezők a magasabb adóterheket tovább fogják hárítani a lakosságra, mondta Népszavának az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Koji László szerint 148 ezer építőipari vállalkozásból 80 ezer egyéni vállalkozó, a katás vállalkozások pedig gomba módra szaporodtak. Sok vállalkozó úgy trükközött, hogy ha elérte az évi 12 milliós bevételi plafont, akkor a felesége, anyósa nevére is létrehozott egy katás vállalkozást. A módosítás miatt sokan nehéz helyzetbe kerültek, hiszen alvállalkozóként cégeknek is dolgoztak. Koji szerint az általányadózás eddig azért nem volt népszerű az építőiparban, mert túl sok vele az adminisztráció.

Ezt mindenképpen egyszerűsíteni kellene, sajnálatos, hogy ez a kata-módosítással egy időben nem történt meg

- mondta az ÉVOSZ elnöke.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.