Elfogadta az azonos neműek házasságáról szóló törvényjavaslatot az amerikai képviselőház

külföld
2022 július 20., 06:51

Az amerikai képviselőház kedden elsöprő többséggel hagyta jóvá az azonos neműek házasságának védelmét célzó jogszabályt. A kezdeményező demokraták szerint azért van rá szükség, mert a Roe kontra Wade ítéletet felülbíráló, azaz az abortuszhoz való alkotmányos jogot megsemmisítő legfelsőbb bírósági döntés veszélyeztethet más, a konzervatívok által kritizált jogokat is.

Az erőteljes, de egyoldalú vitában a demokraták intenzíven, gyakran személyeskedve érveltek a házassági egyenlőség szövetségi törvénybe iktatása mellett, míg a republikánusok tartózkodtak a melegházasság nyílt elutasításától. A republikánus vezetők szükségtelennek állították be a törvényjavaslatot, az emelkedő gázárakról, az inflációról és a bűnözésről beszéltek, beleértve az abortusz-ítélet kapcsán a bírákat ért fenyegetéseket.

photo_camera
Fotó: ALLISON BAILEY/NurPhoto via AFP

A keddi, 267-157 arányú név szerinti szavazás részben egy politikai stratégia része volt, mivel a képviselőház tagjait - republikánust és demokratát egyaránt - arra kényszerítette, hogy jegyzőkönyvbe vegyék az álláspontjukat. A politikai következményektől óvakodva a Republikánus Párt vezetői nem gyakoroltak nyomást tagjaikra, összesen 47 republikánus képviselő csatlakozott a demokratákhoz és szavazott a törvény elfogadása mellett.

„Számomra ez személyes ügy" - mondta Mondaire Jones képviselő, aki a képviselőház nyíltan meleg tagjai közé tartozik. „Képzeljük el, hogy azt mondjuk az amerikaiak következő generációjának, az én generációmnak, hogy többé nincs jogunk ahhoz, hogy összeházasodjunk azzal, akit szeretünk" - mondta. „A kongresszus nem engedheti, hogy ez megtörténjen."

Míg a képviselőházban könnyedén, demokrata többséggel szavazták meg a törvényt, az valószínűleg elakad a páratlanul megosztott Szenátusban, ahol a republikánusok többsége blokkolná a törvényt.

photo_camera Fotó: ADAM J. DEWEY/NurPhoto via AFP

A házasság tiszteletben tartásáról szóló törvény hatályon kívül helyezné azt a Clinton-korszakból származó törvényt, ami a házasságot egy férfi és egy nő közötti heterogén kapcsolatnak határozza meg. Emellett jogi védelmet biztosítana a különböző rasszokhoz tartozók közötti házasságok számára, megtiltva, hogy bármely állam megtagadja a házassági engedélyeket és kedvezményeket nemi, faji, etnikai vagy nemzeti származás alapján.

Az 1996-os törvényt háttérbe szorították az Obama-korszak bírósági döntései, köztük az Obergefell kontra Hodges ügy, ami megalapozta az azonos nemű párok házasságkötési jogát. (AP News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.