Mario Draghi megnyerte a bizalmi szavazást az olasz szenátusban, de elvesztette a parlamenti többséget

külföld
2022 július 20., 19:32
comments 3

Mario Draghi olasz miniszterelnök megnyerte a bizalmi szavazást a felsőházban, a szenátusban szerdán, de a három fő koalíciós párt megtagadta a részvételt a szavazáson, amivel gyakorlatilag aláásta a kormány jövőjét.

Az indítványban arra kérték a házat, hogy hagyja jóvá Draghinak azt a beszédét, amelyben a nap folyamán egyebek között egységet követelt koalíciós szövetségeseitől.

A szavazás során 95-en támogatták, 38-an ellene szavaztak, több tucat szenátor azonban távol maradt. Ez a helyzet azt jelentheti, hogy feloszlatják a parlamentet, és előrehozott választások várhatók, mivel Draghi elveszítette a koalíció három fontos tagjának támogatását: a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök vezette jobbközép Hajrá, Olaszországét (FI), a jobboldali Ligáét, amelyet Matteo Salvini vezet, továbbá az Öt Csillag Mozgalomét (M5S).

photo_camera Mario Draghi olasz miniszterelnök kimegy Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Az FI és a Liga törvényhozói nem vettek részt a szavazáson. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szenátorai szintén nem szavaztak, de az ülésteremben maradtak, nyilvánvalóan azért, hogy megakadályozzák a határozatképtelenséget.

Draghi nemzeti egységkormánya múlt héten került válságba, miután a kormánykoalíció fontos részét képező M5S nem támogatta a kormányt egy rendeletről szóló bizalmi szavazáson. A miniszterelnök benyújtotta lemondását, de azt Sergio Mattarella államfő nem fogadta el, és felkérte a kormányfőt, hogy forduljon a parlamenthez, mérje fel a politikai erőviszonyokat.

Szerdán kora reggel a miniszterelnök azt mondta a szenátusban, hogy a végrehajtó hatalom számára „az egyetlen út” a „bizalmi paktum újjáépítése”, amelyre alapult. A kormánykoalíció jobbközép pártjai azonban – élükön a Ligával és a Hajrá, Olaszországgal – ezt gyakorlatilag elutasították, és felszólították Draghit, hogy alakítson új kormányt az M5S nélkül.

Mario Draghi reggel azt mondta, megpróbálja folytatni a nemzeti egységkormányzást, mivel nem hagyhatta figyelmen kívül a különböző szférákból, többek között az üzleti élet vezetőitől, az egyetemi dékánoktól és az önkéntes szövetségektől érkező, őt maradásra felszólító hangokat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.