Zord időkre készül, válságbiztos rendszert épít maga köré Orbán Viktor

POLITIKA
2022 július 21., 04:17
comments 66

Politikailag kockázatos időszak vár Orbán Viktorra, a jelek szerint a miniszterelnök is hónapok óta így számol; ezt tükrözi ötödik kormányának felépítésén túl több, az elmúlt időszakban bevezetett kulcsfontosságú intézkedés.

A kormányfő már a választások előtt sejthette, hogy a féktelen osztogatás, a felpörgő infláció, a háború nyomában súlyosbodó energiaválság és a költségvetés elszállása miatt az év második felében a kiigazítás elkerülhetetlen lesz.

Megbecsülhetetlen, meddig húzódik el az orosz–ukrán háború, mennyire lesz mély a recesszió, és milyen hatással lehet mindez az egyes európai kormányok politikai stabilitására.

A miniszterelnök számára ezért az elmúlt hónapokban mindennél fontosabb szempont lett saját hatalmi pozíciójának körülbástyázása közössége és az ország élén.

1. Válságálló kormányszerkezet

Orbán Viktor mindig különös gondot fordít arra, hogy kormányán belül ne alakulhassanak ki olyan szövetségek, amelyek akár minimális veszélyt is jelenthetnek hatalmára. Ötödik kormányának összeállítása során viszont, tekintettel a válsághelyzetre, a miniszterelnök új szempontokra is figyelemmel volt.

2022 májusában Orbán minden politikust, akinek súlya van a jobboldali nyilvánosságban, beemelt a kabinetbe, hogy osztozzanak a kormányzás felelősségében, és senkinek se legyen lehetősége kívülről bekiabálva kritizálni a politika irányát.

Orbán Viktor és ötödik kormányának tagjai a kormány alakuló ülésén a Karmelita kolostorban 2022. május 24-én
photo_camera Orbán Viktor és ötödik kormányának tagjai a kormány alakuló ülésén a Karmelita kolostorban 2022. május 24-én Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Lázár János és Navracsics Tibor, akik korábban számottevő befolyással rendelkeztek a Fideszben, egyaránt kormányzati megbízást kaptak – előbbi beruházásokért, utóbbi az uniós forrásokról zajló tárgyalásokért felel. Egyikük sem játszhatja tovább a kívülről fanyalgó különutas szerepét, de építkezni sem igazán fognak tudni: tárca nélküli miniszterként Navracsicsnak apparátus sem jutott, Lázár fő feladata pedig a fejlesztések és az infrastrukturális projektek költségeinek visszavágása lesz.

Orbán kifelé ugyan a kormány egységét hangsúlyozza, ám valójában állandó bizalmatlanság jellemzi a kormányzati kapcsolatrendszert. Ez biztosítja a miniszterelnök pozíciójának érinthetetlenségét.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.