Nyáron kéne nagyon sokat félretenni télire a rezsikvótából a hétszer drágább gázár megúszásához

gazdaság
2022 július 22., 16:34
comments 18

Nem egyszerű választani, de két járható út mutatkozik azoknak, akik szeretnék megúszni a kormány által augusztustól megemelt rezsidíjakat. Az egyik a havi diktálás esetében nagyon precíz haditervet igényel. Az MVM ígérete szerint ugyanis a kedvezmény nem veszik el, tehát ha nyári időszakban bőven a kvóta alatt marad a fogyasztás, akkor a téli hónapokban akár a havi kvóta felett is lehet. Például a földgáz esetében 144 köbméter/hó fogyasztásig marad a kedvezményes ár, de júniusban csak 50 köbméter fogyott, akkor megmaradt 94 köbméter, így januárban akár 230 köbmétert is lehet fogyasztani, a különbözetet levonják a megspórolt mennyiségből. Csak akkor lép be az újonnan bevezetett lakossági piaci ár, ha a spórolt mennyiség elfogyott.

Mindez az MVM példájával:

Például ha valaki diktálás alapján kérte az elszámolását, nyáron nyaralás miatt nem fogyaszt energiát és így a diktálás alapján kiállított számlájában nem jelenik meg fogyasztás, akkor az erre az időszakra eső kedvezmény mértéket nem veszíti el, azt később ki tudja használni az éves időszakon belül

olvasható az MVM tájékoztató oldalán.

Ez a megoldás tehát tényleges odafigyeléssel és spórolással működhet. Ennél veszélyesebb az éves átalány. Ennek lényege ugye az, hogy minden hónapban ugyanannyit kell fizetni a tavalyi fogyasztás alapján készített becslés alapján, az elszámolási időszak végén pedig a felhasználó vagy befizeti vagy visszakapja a különbözetet. A gáz esetében most 1729 köbméteres éves fogyasztásig marad a rezsicsökkentés. Akkor van probléma, ha ez végül kevésnek bizonyul, mert akkor az éves leolvasás után előbb-utóbb érkezni fog egy számla, ami alapján egy összegben kell majd fizetni nagyon sokat.

Az biztos, hogy a gáz esetében nagyon könnyű megugrani a limitet. A rezsicsökkentett ár 102 forint, az átlagfogyasztás feletti, lakossági piaci ár 747 forint lesz. Például egy 130 négyzetméteres pomázi házban két szülő és a gyerekük havi átlagban 195 köbméter gázt használnak, ami éves szinten 2300 köbmétert jelent, tehát 500 köbméterrel meghaladják a limitet, ami nagyságrendileg havi 30 ezer forint vagy évi 360 ezer forint többletet jelenthet a családnak.

Már a 2014-es választások tétje is az volt, hogy a kormány meg tudja védeni a rezsicsökkentést Brüsszeltől
photo_camera Már a 2014-es választások tétje is az volt, hogy a kormány meg tudja védeni a rezsicsökkentést Brüsszeltől

Gázáremelés legutóbb 2011-ben volt. Akkor Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter jelentette be a blokkos tarifákat: 1200 köbméteres fogyasztásig nem volt emelés, ezt követően sávos rendszerben emelkedtek az árak. Most viszont a lakossági piaci ár bevezetésével egy teljesen új fogalmat alkotott meg az Orbán-kormány.

A vonatkozó kormányrendelet szerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke negyedévente határozza meg, milyen árat kell fizetni a határérték átlépése után. Tehát januártól még drágább lehet. „A versenypiaci költségeket tükröző ár nem minősül hatósági árnak” – olvasható a kormányrendeletben, amelyben tehát a kormány által kommunikált „lakossági piaci ár” igazából „versenypiaci költségeket tükröző ár” néven szerepel. Ugyanakkor jelenleg éppen a kormányzati megszólalásokból derül ki, hogy ez az ár semennyire nem tükrözi a versenypiaci költséget, hiszen például a gáz esetében 1020 forint lenne a piaci ár, nem a meghatározott 747 forint.

„A lakossági piaci ár az fából vaskarika. Vagy lakossági ár valami, vagy piaci. A rezsicsökkentés előtt tömbösített árak voltak, az azt jelenti, hogy a lakosságnál a különböző fogyasztási szintekhez különböző árakat rendeltek. Ettől ez még nem volt lakossági piaci ár. Ez az amit én hiányolok most, miért nem csináltak több kategóriát az egészen pici fogyasztóktól a nagyfogyasztókig, mert az lett volna egy sokkal igazságosabb átmenet” – mondta lapunknak Holoda Attila energetikai szakértő.

Hatósági és kicsit hatósági

Szerinte egyértelműen az a kormányzati cél, hogy a költségvetés hiányát pótolják valamilyen szinten, mert már nem győzte az állam fizetni azt a kiesést, amit a rezsicsökkentés okozott. A kormány által sokat hangoztatott piaci ár pedig szerinte igazából nem is létezik, mert egészen más a napi, a havi és az éves piaci ár. A szolgáltatók is hónapokkal, évekkel korábban leszerződött mennyiségekkel dolgoznak, „nem naponta rohangálnak ki a piacra”.

Tehát a jövőben lesz egy hatósági rezsidíj, és egy hivatalosan nem hatóságinak mondott lakossági piaci ár, ami alacsonyabb a piaci árnál. Ez azt jelenti, mintha lenne a 480 forintos benzin 10 literig, afölött pedig lenne 520 forint, de még az sem érné el a 720 (780) forintos piaci árat, amit most gyakorlatilag csak a külföldiek és a cégek fizetnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.