A déliek és a magyarok sem akarnak a németek kedvéért spórolni a gázon

eu
2022 július 24., 05:09
comments 19

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, az Európai Bizottság azt javasolja a tagállamoknak, hogy augusztustól 15 százalékkal csökkentsék a gázfogyasztásukat. A spórolás nem lenne kötelező, de csak azok a tagállamok részesülhetnének az EU szolidaritási gázából, amelyek részt vesznek a programban. A Bizottság arról is rendeletet hozatna, hogy ha súlyosabbá válna a gázhiány, akkor kötelező, minden tagállamra vonatkozó spórolást írhasson elő. A Bizottság szerint erre azért van szükség, mert félő, hogy Oroszország nem szállít elég földgázt az EU-nak.

A tagállamokat képviselő nagykövetek megkezdték a javaslat megvitatását, és jóslatunknak megfelelően a magyar kormány egyáltalán nincs elragadtatva az ötlettől, és ezzel egyáltalán nincs egyedül.

Dél visszavág Németországnak

Thierry Bros francia gázipari szakértő, a párizsi ESPCI kutatója a saját értesülései szerint úgy tippeli, hogy a spórolási rendeletet a jövő keddi energetikai tanácsülésen a tagállamok miniszterei nem fogják megszavazni.

Szerinte Magyarország mellett Lengyelország, Görögország, Olaszország, Portugália és Spanyolország is a javaslat ellen készül szavazni, és ezzel csupán az EU lakosságának 60,72 százalékát képviselő kormányok lennének a határozat mellett, holott a minősített többséghez 65 százalék kellene.

A déli államok ellenállása mögött ott van, hogy amikor ők voltak bajban a 10-es években a hitelválság miatt, akkor az északiak segítség helyett brutális takarékosodásra kényszerítették őket. Úgy érzik, hogy most, amikor a fűtésnek és az orosz gáznak jobban kitett északiak, közülük is leginkább a németek lehetnek bajban, akkor nincs okuk megszorításokat gyakorolniuk magukon, spóroljanak a németek egyedül.

Lengyelország szinte egyetlen tagállamként rengeteget költött arra az elmúlt évtizedben, hogy ne kelljen orosz gázt vásárolnia, és most, hogy ezt idénre végre elérte, méltatlannak tartja, hogy azok helyett is spóroljon, akik a sokáig olcsónak számító orosz gáz kiváltásán még csak el sem gondolkodtak. Magyarország pedig arra számít, hogy Szerbia felől akkor is tud orosz gázhoz jutni, ha a sokkal nagyobb orosz vezetékeket tényleg mind elzárják.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.