A déliek és a magyarok sem akarnak a németek kedvéért spórolni a gázon

Lezárt tartalom a Kör tagjainak eu
július 24., 5:09
comments 19

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, az Európai Bizottság azt javasolja a tagállamoknak, hogy augusztustól 15 százalékkal csökkentsék a gázfogyasztásukat. A spórolás nem lenne kötelező, de csak azok a tagállamok részesülhetnének az EU szolidaritási gázából, amelyek részt vesznek a programban. A Bizottság arról is rendeletet hozatna, hogy ha súlyosabbá válna a gázhiány, akkor kötelező, minden tagállamra vonatkozó spórolást írhasson elő. A Bizottság szerint erre azért van szükség, mert félő, hogy Oroszország nem szállít elég földgázt az EU-nak.

A tagállamokat képviselő nagykövetek megkezdték a javaslat megvitatását, és jóslatunknak megfelelően a magyar kormány egyáltalán nincs elragadtatva az ötlettől, és ezzel egyáltalán nincs egyedül.

Dél visszavág Németországnak

Thierry Bros francia gázipari szakértő, a párizsi ESPCI kutatója a saját értesülései szerint úgy tippeli, hogy a spórolási rendeletet a jövő keddi energetikai tanácsülésen a tagállamok miniszterei nem fogják megszavazni.

Szerinte Magyarország mellett Lengyelország, Görögország, Olaszország, Portugália és Spanyolország is a javaslat ellen készül szavazni, és ezzel csupán az EU lakosságának 60,72 százalékát képviselő kormányok lennének a határozat mellett, holott a minősített többséghez 65 százalék kellene.

A déli államok ellenállása mögött ott van, hogy amikor ők voltak bajban a 10-es években a hitelválság miatt, akkor az északiak segítség helyett brutális takarékosodásra kényszerítették őket. Úgy érzik, hogy most, amikor a fűtésnek és az orosz gáznak jobban kitett északiak, közülük is leginkább a németek lehetnek bajban, akkor nincs okuk megszorításokat gyakorolniuk magukon, spóroljanak a németek egyedül.

Lengyelország szinte egyetlen tagállamként rengeteget költött arra az elmúlt évtizedben, hogy ne kelljen orosz gázt vásárolnia, és most, hogy ezt idénre végre elérte, méltatlannak tartja, hogy azok helyett is spóroljon, akik a sokáig olcsónak számító orosz gáz kiváltásán még csak el sem gondolkodtak. Magyarország pedig arra számít, hogy Szerbia felől akkor is tud orosz gázhoz jutni, ha a sokkal nagyobb orosz vezetékeket tényleg mind elzárják.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt