A kormány szerint 1,4 millió áram- és 900 ezer gázfogyasztó esik majd ki a rezsicsökkentésből

gazdaság
2022 július 24., 17:06
comments 61

Az ATV kérdésére elárulta a Technológiai és Ipari Minisztérium, hogy tudomásuk szerint hány magyar háztartás fogyaszt földgázt és áramot az átlag alatt és felett, vagyis hány háztartásnak kell majd a rezsicsökkentett árnál többet fizetnie a rezsiért. A minisztérium közlése szerint

az áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti fogyasztó van, vagyis 1,4 millióan fogyasztanak az átlag fölött. A gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból 2,6 millióan vannak az átlagon vagy az alatt, így 900 ezer fogyasztó esik ki. "Aki túl van a sávhatáron, azok nagy része is, közel van az átlagfogyasztáshoz, tehát kis odafigyeléssel sávhatár alatt tud maradni” - írta válaszában a minisztérium. Mint a múlt héten kiderült, a kormány - talán megriadva a bejelentés utáni reakcióktól - az átlag fölött fogyasztóktól sem a teljes piaci energiaárat kéri el, hanem bevezeti a "lakossági piaci ár" nevű kategóriát, ami egy szintén támogatott, de a rezsicsökkentettnél magasabb árat jelent. Ez a köztes ár a villamosenergia esetében 70,10 forint/kWh, gáznál pedig 747 forint/ köbméter.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.