Ferenc pápa Kanadába utazik, hogy bocsánatot kérjen a katolikus iskolákban meghalt őslakos gyerekek miatt

külföld
2022 július 24., 06:44
comments 7

Ferenc pápa vasárnap Kanadában utazik, hogy bocsánatot kérjen a őslakos gyerekek bántalmazásáért, amelyet a nagyrészt katolikus fenntartású bentlakásos iskolákban szenvedtek el. A pápa az utazást a „bűnbánat zarándokútjának” nevezte.

2021 június 24-én jelent meg a hír a sajtóban, hogy Kanada Saskatchewan tartományának dél-keleti részén, az egykori Marieval Indián Bentlakásos Iskola területén nagyjából 751 jelöletlen sírt találtak. A felfedezés nem volt véletlen, egy helyi őslakos törzs, a Cowessess közösség tagjai föld alatti radarokkal vizsgálták át a területet, ilyen sírok után kutatva, ugyanis az iskola volt diákjainak, vagy ezesetben inkább túszainak elmondásai alapján sejtették, hogy azok a gyerekek, akiknek az iskolában nyoma veszett, igazából itt nyugszanak valahol. Nem ez volt az első ilyen tömegsír, British Columbiában, Kamloops városában egy másik volt indián iskola területén 215 jelöletlen sírt találtak, amelyek többségében szintén gyerekek voltak.

A tömegsírok felfedezése utána - amelyről Csurgó Dénes írt részletes cikket - a kanadai kormánynak, a római katolikus egyháznak és az egész kanadai társadalomnak szembe kellett néznie azzal, hogy közel száz évig szisztematikusan elszakították családjaiktól, és bentlakásos iskolákba kényszerítették az őslakos gyerekeket, hogy indiánból kanadaivá neveljék át őket.

A Katolikus Püspökök Kanadai Konferenciája, amire a pápa is érkezik, ingyen jegyeket osztott a lakosságnak, többek között 1000 jegyet adtak a bentlakásos iskolákat túlélt őslakosoknak.

Ferenc pápa az év elején már bocsánatot kért a katolikus egyház iskolákban betöltött szerepéért, miután az egykori áldozatok miatt delegációt küldtek a Vatikánba. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.