Fasiszta vagy csak egy konzervatív családanya?

külföld
2022 július 26., 18:25
comments 22

Szeptember 25-én előrehozott választásokat tartanak Olaszországban, és a legfrissebb felmérések szerint valószínű, hogy a legtöbb szavazatot a Giorgia Meloni vezette posztfasiszta párt, az Olasz Testvérek kapja. Most mindenki azt találgatja, hogy ha valóban így lesz, az milyen hatással lesz Olaszországra és az Európai Unióra. Az biztos, hogy Orbán Viktor elégedett lesz.

Július 21-én, miután elvesztette a kormánykoalíció három pártjának támogatását, lemondott Olaszország miniszterelnöke, Mario Draghi. A kormányválság egy héttel korábban kezdődött, amikor bizalmi szavazást tartottak a gazdasági nehézségek enyhítését célzó, 26 milliárd eurós segélycsomagról, és a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) nemmel voksolt. Válaszul Draghi felajánlotta a lemondását, de Sergio Mattarella elnök arra kérte, próbálja meggyőzni a kételkedőket. Július 20-án újabb szavazást tartottak, amit megnyert a miniszterelnök, de az Öt Csillag Mozgalom, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FdI) és a Liga nem vett részt a szavazáson. Ezzel a kormánynak is befellegzett.

2022. július 21. Mario Draghi Sergio Mattarella jelenlétében aláírja a parlament feloszlatásáról szóló rendeletet.
photo_camera 2022. július 21. Mario Draghi Sergio Mattarella jelenlétében aláírja a parlament feloszlatásáról szóló rendeletet. Fotó: HANDOUT/AFP

A Draghi lemondását megelőző napokban az Olasz Testvérek, a Hajrá Olaszország (FI) és a Liga a háttérben egyeztetett Berlusconi vezetésével, a cél minden bizonnyal a kormány megbuktatása volt. Az ilyen fordulatok nem szokatlanok az olasz belpolitikai életben, de most úgy néz ki, ha bejön a szervezkedők számítása, ősztől posztfasiszta vezetése lesz az országnak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.