Centiken múlt egy hajósbaleset a Dunán

július 28., csütörtök 18:29
3

Veszélyes manővert rögzített egy sétahajó fedélzeti kamerája. A járművet két kisebb turistahajó előzte meg, utóbbi annyira közelről, hogy csak a nagyobb hajó kapitányának lélekjelenlétén múlott, hogy nem lett belőle baleset.

A felvételt a TV2 közölte, a csatorna a felvételt készítő sétahajó kapitányát is megszólította. Tolnay Zoltán elmondta, 30 éves hajózási tapasztalata alatt még hasonlót sem látott a Dunán. Az ütközést úgy kerülte el, hogy hátrabemenetbe kapcsolt, és lefékezte saját hajóját, de így is mindössze centiken múlhatott a baleset.

Tolnay szerint a manőver felelőtlen és értelmetlen is volt. A két turistahajó jobbról előzte meg az ő járművét, amely elmondása szerint a hajózásban eleve speciális dolog, indokolt esetben lehet csak alkalmazni a manővert. Az előzést végrehajtó hajóskapitányok ráadásul nem használtak rádiót, annak ellenére, hogy kötelező lett volna ezen keresztül tájékoztatni a másik hajó kapitányát, mielőtt előzésbe kezdenek.

Az eset a Hableány tragédiájának helyszínétől 200 méterre történt.

A rendőrség szabálysértési eljárást indított a vízi közlekedési szabályok megsértése miatt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt