Hétvégi olvasnivalók a kiszáradástól a gyurcsányi pillanatig

reggel 4
2022 július 30., 06:31

Jó hétvégét és jó olvasást kívánok, alant a hét nagyobb cikkei. (Vigyázat, ez itt egy hírlevél. Az esővel meg óvatosan!)

Rendhagyó módon a hét témája, a tusványosi beszéd és a hozzá kapcsolódó Hegedüs Zsuzsa-saga kimarad, pontosan azért, mert ezeket minden nap részletesen követtük, és szinte minden mást kitakartak. Persze, biztos sokan elmulasztottak egy-egy gyöngyszemet a beszédre adott reakciókból és a főtanácsadó ámokfutásából, ezeket a linkekre kattintva visszaolvashatják. De most fordítsuk tekintetünket a világ egyéb izgalmas jelenségei felé!

ERDŐ, ERDŐ, ERDŐ

Kiskunhalas határában ég az erdő
photo_camera Kiskunhalas határában ég az erdő Fotó: Németh Dániel/444

Idén nyáron Magyarországon is minden eddiginél látványosabbak lettek a klímaválság hatásai: erdők égtek le, tavak, patakok tűntek el. Közben már azt is látjuk, hogyan gerjeszt konfliktusokat a vízhiány. Czinkóczi Sándor és Németh Dániel nagy riportban, képekkel és drónfelvételekkel mutatja meg a leginkább érintett alföldi területeket.

A klímaváltozás senkit sem érdekel, mióta megindult a tülekedés a fosszilis energiahordozókért. A Föld egyik legnagyobb őserdőjének otthont adó Kongói Demokratikus Köztársaság hatalmas mennyiségű földet bocsát árverésre, hogy „az olajbefektetések új célpontjává” váljon. Ha ez nem csak fenyegetés, a projekt tovább fogja fokozni a globális felmelegedést.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.