Morawiecki: Lengyelország és Magyarország útjai kettéváltak

július 30., szombat 18:23
20

„Meg tudom erősíteni Orbán Viktor szavait, miszerint Lengyelország és Magyarország útjai kettéváltak” - nyilatkozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Notes from Poland tudósítása szerint.

Morawiecki Orbán Tusnádfürdőn elmondott beszédének arra a részére utalt, amelyben a V4-ek kapcsolatáról és azon belül is Lengyelországról beszélt. Itt nem mondta szó szerint, hogy a két ország „útjai kettéváltak”, de hosszan beszélt arról, hogy a háború megrázta a V4-együttműködésnek tengelyét adó lengyel–magyar együttműködést.

„A magyar–lengyel kapcsolatokban szívprobléma van. Mi ugyanis úgy látjuk, hogy ez a háború két szláv nép háborúja, amiből mi ki akarunk maradni, a lengyelek meg úgy vannak vele, hogy ők benne vannak, ez az ő háborújuk, ezt ők már szinte vívják” – fogalmazott Orbán Turnádfürdőn.

Mateusz Morawiecki Fotó: JOHN THYS/AFP

Erre a gondolatra is reagált a lengyel miniszterelnök. „Lengyelország nem vesz részt az ukrajnai háborúban, azt az ukránok vívják meg. Lengyelország fegyvereket szállított, ahogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és sok más ország is" - mondta.

A korábban szilárdnak tűnő magyar-lengyel kapcsolatok hónapok óta mélyponton vannak. A kormányzó PiS elnöke, Jarosław Kaczyński már áprilisban így fogalmazott Magyarország oroszbarát hozzáállásáról: „Nem folytathatjuk a korábbi együttműködésünket, ha ez így megy tovább”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt