Nem ellenzi az egyetemi nyelvvizsga-kötelezettség eltörlését a HÖOK

augusztus 1., hétfő 14:09
6

„El kell jutni addig, hogy azért legyen felesleges erről beszélni, mert természetes, hogy aki diplomát szerez, utána tud társalgási szinten legalább angolul” – mondta az egyetemi nyelvvizsga-kötelezettség eltörlése kapcsán Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának szóvivője a Magyar Hangnak.

Csák János innovációs és kulturális miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a kormány 2024 őszétől átalakítja a felsőoktatási felvételi rendszert, és megszünteti a nyelvvizsga-kötelezettséget.

Budai Marcell elmondta, a HÖOK nem ellenzi, hogy a jövőben nem feltétlenül lesz kötelező feltétele a diplomaszerzésnek a nyelvvizsga, viszont a szervezet továbbra sem lát biztosítékot arra, hogy a magyar fiatalok a jelenleginél hatékonyabban fognak nyelveket tanulni.

„Nem ellenezzük kifejezetten ezt a változtatást, ugyanis a kutatásokból egyértelmű, hogy a nyelvvizsga nem egyenlő a nyelvtudással” - mondta a lapnak. „Fontos, hogy a fiatalok beszéljenek idegen nyelveket, de ezt a nyelvvizsga-kötelezettség láthatóan nem oldotta meg. Már két évtizede Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, ahol elvárják a diplomához a nyelvvizsgát. Ennek ellenére nyelvi kompetenciák tekintetében az utolsók közt kullogunk.”

Budai szerint a közoktatás feladata, hogy megalapozza ezt a tudást, és azok a hallgatók, akik a középiskolában nem szereztek idegen nyelvből jó alapokat, nehezen birkóznak meg ezzel a feladattal a felsőoktatásban. A szóvivő azt mondta, a közoktatás B1-es szintig képes felkészíteni a hallgatókat idegen nyelvből, miközben a középfokú nyelvvizsga B2-es szintet jelent. Nem reális elvárás az egyetemektől, hogy a hallgatókat nulláról megtanítsák idegen nyelvre” – vélekedett.

Csák János másik bejelentését, hogy a felsőoktatási intézmények maguk dönthetnek majd 100 pontról az 500 pontos felvételi rendszeren belül, a HÖOK „nem tartja ördögtől valónak”.

„Biztos, hogy sok intézmény jól fogja használni ezt a lehetőséget, de ez önmagában nem garancia arra, hogy jó minőségű a felsőoktatás” – mondta a Magyar Hangnak Budai Marcell. – „Összességében bízunk abban, hogy ezt jól fogják használni az intézmények, sem irreálisan magasra, sem nagyon alacsonyra nem teszik a lécet, és hogy nő a hozzáférés a felsőoktatáshoz”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt