A nagy hőség miatt szinte csak nőstény tengeri teknősök születnek

augusztus 2., kedd 8:24
2

Nemek közötti egyenlőtlenség van kialakulóban a floridai tengeri teknősök között, a nagy forróság miatt szinte csak nőstény születik. Ez azért fordulhat elő, mert a teknősöknél - az aligátorokhoz hasonlóan - a külső hőmérséklet, jelen esetben a homok hőmérséklete határozza meg a kikelő fiókák nemét, nem pedig a megtermékenyítés.

Ha a teknősök tojásai 27,7 Celsius-fok alatt kelnek ki, akkor az utódok hímneműek lesznek, míg ha 31 Celsius-fok felett, akkor nőstények, olvasható az amerikai Oceanográfiai és Légköri Hivatal honlapján.

Zöld tengeri teknős és egy műanyag zacskó Fotó: Sergi Garcia Fernandez/Biosphoto

„Az ijesztő az, hogy az elmúlt négy nyáron Floridában sorra dőltek meg a melegrekordok" - mondta Bette Zirkelbach, egy Florida Keys-i teknőskórház vezetője. „A tudósok, akik a tengeri teknősök kikelését és tojásait vizsgálják, az elmúlt négy évben nem találtak hím tengeri teknősöket, csak nőstényeket." Egy ausztrál tanulmány is azt írja, hogy „az új tengeri teknősbébik 99 százaléka nőstény".

„Az évek során a populációjuk erőteljes csökkenését fogjuk látni, mert egyszerűen nincs meg a genetikai sokféleség" - mondta Melissa Rosales Rodriguez, a Miami Állatkertben nemrég megnyitott teknőskórház egyik gondozója. „Nincs meg a hímek és a nőstények megfelelő aránya, ami szükséges lenne a sikeres szaporodáshoz." (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt