A világ legmélyebb vizesbarlangjáról kiderült, hogy még mélyebb

augusztus 2., kedd 13:05
7

A véltnél is mélyebb, legalább 450 méteres a világ eddig ismert legmélyebb vizesbarlangja, amit 2016-ban fedezett fel egy lengyel búvár és csapata a kelet-csehországi Hranicei-szakadékban.

Egy nemzetközi – magyar, portugál és szerb barlangászokat is magába foglaló – csapat a napokban végez újabb méréseket egy speciális robottal a morvaországi aknabarlangban, ahova 2016-ban 404 méterig sikerült lejutni egy hasonló távirányítású eszközzel.

A hétfőn végzett mérésekkel 450 méteres mélységig sikerült lejutni, és csak azért nem tovább, mert a robot elérte a kapacitása határát – közölte Michal Guba, a Cseh Barlangászati Társaság elnöke, aki szerint így 46 méterrel döntötték meg az eddigi rekordot.

Gif: illusztráció

Krzysztof Starnawski világhírű lengyel búvár, aki annak idején 200 méterre merült alá, a szakadék belsejének szokatlan formája alapján már a felfedezésekor úgy vélte, hogy a barlang jóval mélyebbre nyúlhat.

A Hranicei-szakadék bejáratánál lévő száraz rész 69,5 méter mélyen fut le a földbe. A képződménynél 1961 óta végeznek rendszeres tudományos célú alámerüléseket.

A világ legmélyebb ismert vizesbarlangja korábban az olaszországi Pozzo del Merro nevű elárasztott víznyelő volt a maga 392 méteres mélységével.

Frissítés: Barlangász olvasónk, Piroska pontosítása szerint a barlang a vízmélység terén döntött rekordot, itt is csak akkor, ha a legnagyobb légmentes vízmélységet vesszük figyelembe, hiszen több tó és azokat összekötő patak mentén 450 m-nél nagyobb szintkülönbségek is vannak. Vagyis a megfelelő a „Legnagyobb barlangi vízmélységről kiderült, hogy még nagyobb” cím lenne, ami nyilván kevésbé hat izgalmasan, esetleg a „Legnagyobb vízmélységgel büszkélkedő barlangról kiderült, hogy még mélyebb” („a vize”). (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt