Megölték az al-Káida vezetőjét egy dróntámadásban

külföld
2022 augusztus 02., 04:36
comments 10

Amerikai dróncsapás végzett az al-Káida vezetőjével, Ajmán az-Zavahirivel Afganisztánban, jelentette be Joe Biden hétfőn. Az amerikai elnök a 2001. szeptember 11-i merényletek mögött álló terrorhálózatra mért súlyos csapásnak nevezte az-Zavahiri halálát, aki Oszama bin Laden helyettese és utódja volt. A csapást helyi idő szerint vasárnap reggel 6 óra 18 perckor hajtották végre a CIA egyik pilóta nélküli drónjával.

„Igazságot szolgáltattunk, és ez a terroristavezér nincs többé” - mondta Biden.

A Fehér Ház tisztviselői szerint az-Zavahiri és családja a főváros, Kabul belvárosában egy biztonságos házba költözött. Többször látták a háza erkélyén, és továbbra is készített propagandavideókat az al-Káidának.

Ajmán al-Zavahiri 2012. szeptember 11-én.
photo_camera Ajmán az-Zavahiri Fotó: AFP

Biden személyesen is részt vett a csapás megtervezéséről szóló megbeszéléseken, mondta egy magas rangú kormányzati tisztviselő. Információkat kért a világításról, az időjárásról, az építőanyagról és más olyan tényezőkről, amik befolyásolhatják a műveletet és csökkenthetik a civil áldozatok kockázatát, mondta a tisztviselő.

„Két Hellfire típusú rakétát lőttek ki az-Zavahirire. Csak ő halt meg a támadásban.” A tisztviselő azt is mondta, hogy az-Zavahiri családtagjai a csapás idején a menedékház más részein tartózkodtak, nem voltak célpontok, és nem sérültek meg.

Barack Obama hétfő este azt mondta, hogy a sikeres támadás Biden vezetői munkáját és a hírszerzőket dicséri. „A ma esti hír azt is bizonyítja, hogy a terrorizmust ki lehet irtani anélkül is, hogy Afganisztánban háborúznánk” - mondta a volt elnök.

Az-Zavahiri koordinálta a 9/11-es támadásokat, a fejére 25 millió dolláros vérdíjat tűztek ki. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.