A határérték alá esett a Sajó vizének vastartalma

természetvédelem
2022 augusztus 03., 14:09

A korábbi mérésekhez képest 96 százalékkal csökkent, így a megengedett határérték alá esett a Sajó vizének vastartalma a folyó szlovákiai szakaszán - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szerdán, a gazdasági minisztérium közlése alapján.

A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében 2022. március 14-én.
photo_camera A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében 2022. március 14-én. Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

A Sajó szlovákiai szakaszát fémmel szennyező alsósajói bányában mintegy másfél hónappal ezelőtt fejezték be a felszíni vizek elterelésének munkálatait, ami miatt mintegy 80 százalékkal sikerült csökkenteni a folyóba kerülő szennyező anyag mennyiségét. A vállalat akkor közölte, hogy már előkészítés alatt áll a munkálatok következő szakasza, aminek célja a fennmaradó bányavíz kezelése. A cég igazgatója, Peter Zitnan azt mondta, hogy a projekt már az illetékes környezetvédelmi hatóság előtt van, és engedélyeztetés alatt áll.

A Sajó szlovákiai szakaszán február közepén észlelték a víz vöröses elszíneződését, amit az alsósajói vasércbányából kifolyó víz okozott. A tavaszi vizsgálatok eredménye szerint

a folyó vizében a vas mennyisége tizenkétszer volt magasabb a határértéknél, továbbá emelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalmat is kimutattak.A fémmel szennyezett bányavíz az egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbányából került a Sajóba. A Siderit bányaüzem 1975 és 2008 között működött, amikor csődbe került. A szlovák állami Ércbánya-vállalat közlése szerint a csődbe jutott társaság, a kitermelés leállítását követően, nem tett eleget a bánya likvidálására vonatkozó kötelezettségeinek. Ezt 2012-ben íaz Ércbánya-vállalat hajtotta végre. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.