A nagy szárazság miatt számos spanyol területen rendeltek el vízkorlátozást

augusztus 3., szerda 17:35
3

A szárazság miatt számos spanyol településen rendeltek el vízkorlátozást - közölte a spanyol közszolgálati televízió (TVE) szerdán. Az illetékes szaktárca adatai szerint az ország 317 víztározójában tárolt mennyiség a kapacitás 40,4 százalékán állt július végén, ami 33 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt évtized átlaga.

Kiégett táj Spanyolországban június 20-án Fotó: GIAN MARCO BENEDETTO/Anadolu Agency via AFP

A tartományok közül a legkedvezőtlenebb a helyzet az északnyugat-spanyolországi Galiciában, a déli Andalúziában és a keleti országrészben fekvő Katalóniában. Galicia több településén elzárták a strandok zuhanyozóit, lábmosóit, megtiltották az uszodák feltöltését, az utcák locsolását, valamint az autómosást és a kertek öntözését.

Katalónia 150 településén napi 200 literben határozták meg az engedélyezett vízfogyasztást személyenként. Az andalúziai Antequera járásban éjszakai vízkorlátozást rendeltek el, és a térségben élőknek tartálykocsikról osztanak vizet. A málagai La Vinuela víztározó kihasználtsága 12,7 százalékon áll, emiatt a térség mezőgazdasági termelői szerint veszélybe került az idei termés, például az olajbogyó, amely Spanyolország egyik legfontosabb exporttermékének számít.

Az andalúz tartományi kormány találkozót sürget a központi kormánnyal rendkívüli pénzügyi támogatás érdekében az aszály okozta károk enyhítésére. A spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) adatai szerint tavaly október és idén július között 4,19 milliméternyi eső esett a dél-európai országban, míg a szokásos átlag 5,66 mm. A mérések történetében a negyedik legszárazabbnak számít ez az időszak.

Spanyolországban már májusban elkezdődtek a szűnni nem akaró hőhullámok, ott és Európa déli részén sokasodnak a súlyos erdőtüzek. Ki lehet jelenteni, hogy az egyre keményebb és egyre hosszabb hőhullámokkal megérkezett Európába a pokol.

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt